Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lika eller olika?

Warda har albinism, det betyder att huden saknar pigment och inte kan bli brun
Warda med sin mamma
Warda med sin mamma Secuzani
Warda hjälper till med diskningen
Warda och hennes mamma hjälps åt att diska utanför huset
Warda i skolan
Warda vill fortsätta gå i skolan och lära sig mer så att hon kan få ett bra jobb när hon blir stor

För några år sedan, under ett besök i Tanzania, träffade Rafiki en 12-årig tjej med albinism. Warda bor i Bagamoyo, en stad precis vid Indiska Oceanen. Här är det varmt, grönt och väldigt vackert.

När Warda föddes blev hennes mamma förvånad. Warda var inte brun i hyn som sina föräldrar och sin storebror, utan alldeles vit. Wardas föräldrar förstod snart att de hade fått en flicka med albinism. Det betyder att huden saknar pigment och inte kan bli brun.

Albinism finns överallt, men att leva med albinism i Afrika kan vara extra svårt. Här är solen stark. Hud som saknar pigment är också extra känslig. Därför måste Warda klä sig i täckande kläder, smörja in sig med skolskyddskräm och ofta bära solglasögon.

De flesta som har albinism har också problem med synen och är extra känsliga för starkt solljus. I skolan sitter Warda längst fram för att se vad läraren skriver på tavlan. Som liten tänkte Warda aldrig på att det var något annorlunda med henne. – Det var inte förrän jag började skolan och fick kompisar som jag kände att jag inte ser ut som alla andra. Idag gör det mig ingenting. Jag vet att jag är lika mycket värd ändå. Men det är jobbigt att alltid behöva smörja in sig och ha solglasögon, säger Warda som trivs i skolan och som allra bäst tycker om naturkunskap och matte.

När vi frågar Warda vad hon själv tycker att hon är bra på svarar hon:
– Jag är bra på att skriva berättelser. Helst skriver jag historier om olika djur, säger Warda som både har ett gott självförtroende och ett härligt, smittande leende.

I Tanzania har en del människor trott att det varit ett straff från gud om någon blivit sjuk, fötts med albinism eller med något funktionshinder. Andra trodde till och med att man kunde bli frisk från sjukdomar om man åt kroppsdelar från personer med albinism. Så tror inte många idag men många som har albinism är fortfarande rädda för att bli utsatta för misshandel eller mobbing.

Wardas föräldrar var alltid extra rädda om Warda när hon var mindre. De lämnade henne aldrig ensam bland personer som familjen inte kände väldigt väl. Det kan fortfarande hända att barn med albinism råkar illa ut, och det ville de inte skulle hända Warda.

– Kanske finns det fortfarande människor som är elaka och gör elaka saker, säger Wardas mamma Secuzani som gjort allt hon kunnat för att Warda ska känna sig trygg. Hon verkar ha lyckats för Warda är en både lugn, trygg och glad tjej som har många kompisar och trivs med livet och skolan.

Text och foto: Monica Samuelsson

Att fundera på!
Warda har en familj, ett hem, mat, kläder och hon går i skolan. Hon känner sig trygg. Vad tror du är viktigast för att man ska känna sig trygg?