Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Alla kan vara kompisar!

Andrei och Marten från Estland

Andrei och Marten har varit kompisar sedan de gick i förskolan. De bor på samma gata i det lilla samhället Lihula i Estland och nu går de i femte klass. De tycker att det är viktigt att vara sjyst mot andra. Man kan faktiskt vara kompis med alla!

Andrei och Marten ses ofta. I skolan sitter de bredvid varandra och pratar mycket, alldeles för mycket, tycker läraren. De gillar att göra olika saker. Marten spelar fotboll och bordtennis. Han gillar att spela gitarr också, men han kan inte så mycket ännu.

Andrei tycker om musik. Han vill bli artist och får extra lektioner i solosång i skolan. Han spelar lite flöjt och piano.
– En del tycker att jag liknar en känd estnisk sångare. Jag vill bli lika bra som honom, säger Andrei.

Vi hälsar på pojkarna i skolan när de har matematik. Först får de lyssna när läraren förklarar, sedan får de jobba själva. Det viskas lite, men är ganska tyst i klassrummet. Plötsligt säger läraren att det är dags för ”avslappningsgympa”. Alla ställer sig upp och sträcker på sig och slappnar sedan av genom att sätta sig på huk. Det är ett bra sätt att få igång ”tänket”.

I slutet av lektionen får Marten gå fram och lösa ett tal på tavlan. Det är alltid pirrigt att gå fram inför klassen.
– I vår klass är de flesta kompisar. Ibland är det någon som är utanför, säger Marten.
Han förklarar att när han känner sig utanför kan han greja med sin telefon. Då tänker Marten inte på det som är runt omkring. För den som är blyg är mobilen bra att kolla i – fast då gör man själv så att man hamnar utanför.
– Det är bra att berätta för läraren när det händer något, säger Andrei, som brukar undvika bråk.
– Ibland är inte läraren där och då försöker vi reda ut det själva. Det är viktigt att vara sjyst. Man kan faktiskt vara kompis med alla!

Marten och Andrei berättar att de inte är tillsammans jämt. De har andra vänner också.
– Vi är kompisar ändå. När vi ses brukar vi spela dator eller bara sitta och prata.
På lov eller helger åker pojkarna och fiskar ibland. De bor bara ett par mil från havet, så det går snabbt att åka dit. Marten och Andrei pekar och retas med varandra och båda två säger:
– Han får bara små fiskar, det är jag som får de stora.
Sedan kommer de överens om hur det är – båda får de stora fiskarna.

Vad är vänskap?
Att ha vänner är viktigt. Att vara en vän är ännu viktigare. Tänk att ha vänner som man kan ha roligt tillsammans med och som man kan lita på. De flesta vill vara en bra vän, men ibland är det svårt. Varför är det så, kan man undra?

Hur är en bra vän?
Så här tycker några 10-åringar som Rafiki träffat:

Säger snälla saker
Hjälpsam
Låter fler vara med
En bra kompis
Säger hej
Säger förlåt
Pratar inte “bakom ryggen”
Uppmuntrar andra
Generös
Pålitlig