Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Att delta är viktigast

Återbruk
Vannak
Chivorn bor i Kambodja
Chivorn
Phnom Penh
I Phnom Penh finns många fattiga familjer som lever på att samla material som kan återvinna . Barnen hjälper också till.
På marknaderna i Kambodja finns det mesta. Verktyg i ett hörn, kläder i ett annat och mat i ett tredje. Nya saker och second hand blandas.

Choum Reap Sour, (Hej!) säger Vannak, en kille på elva år med stort leende. Vannak bor i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Här är det ofta väldigt varmt. Till och med under regnperioderna skiner solen mycket.

Vannak går i trean. Det är ganska många barn i klassen. Eleverna har skoluniform och nästan alla barn har en vattenflaska i ryggsäcken när de går till skolan.

– Mitt favoritämne är khmer, säger Vannak. Khmer heter språket som talas i Kambodja.

– På fritiden gillar jag att spela fotboll med mina kompisar. Jag gillar att lyssna på popmusik också.

Vannak är med i en klubb där man gör många olika saker. Här får barnen dansa, leka och sporta. De lär sig också om barns rättigheter och hur man ska vara mot varandra.

– För mig är rätten att delta viktigast när vi pratar om rättigheter, säger Vannak.

– Miljön är viktig också. Jag vill att det ska vara rent och bra för hälsan att bo i mitt hus och i mitt område, fortsätter Vannak.

Det finns flera klubbar. I år har de alla haft en stor demonstration. Då berättade barnen att de tycker att miljön i staden inte är tillräckligt bra och att det är för många som skräpar ned. När barnen demonstrerade hade de skyltar som uppmanade folk att inte slänga skräp överallt. Samtidigt hade de med sig påsar så att de kunde plocka skräp längs vägen. På så sätt ville de visa alla vuxna hur man kan göra och lösa problemet med all nedskräpning.

Återbruk är ganska naturligt för Vannak. För honom handlar det inte bara om att påverka miljön så lite som möjligt. Återbruk blir också en självklarhet när han önskar sig något men saknar pengar. Då får han istället använda det han har och bygga om det. Att sätta ihop gamla saker till något nytt har barn gjort många gånger. Nu visar Vannak sin fläkt.

– Jag gjorde den av ett batteri, en liten motor och en bit frigolit. Nu kan jag svalka mig i det varma vädret, säger Vannak och visar hur den fungerar.

I klubben finns också Chivorn. Han är tolv år och gillar också fotboll. Han visar en tuta som han byggt.
– Jag tog en ölburk, en ballong, en plastflaska och ett sugrör, säger Chivorn.

Killarna går i samma klass i skolan men Chivorn tycker att matte är bästa ämnet.
– Jag gillar att äta torkad fisk, säger han.

I Phnom Penh finns många varuhus och marknader. På marknaderna kan det ibland vara svårt att veta vad som är helt nytt och vad som är återbrukat och blivit nytt igen. Ett exempel är stänkskydd. Det finns många vespor och motorcyklar i staden. De har skydd för att man inte ska bli blöt och smutsig på benen när det regnar. Skydden blir lätt repiga och färgen spricker. Då finns det alltid någon som slipar och lackar om skydden så att de blir som nya. Det är bara ett av många exempel på hur saker kan användas om och om igen.

I det varma Kambodja snurrar det många fläktar. De går sönder ibland och då vill man köpa nya. Men gallret från gamla fläktar kan bli bra grillgaller. Om man köper en ny grill är det inte så konstigt om några delar kommer från en gammal fläkt. Så kan man gå runt på marknaden och upptäcka många saker som visserligen ser nya ut men som tidigare varit något helt annat. Det pratas inte så mycket om återbruk i Kambodja men överallt ser man exempel på hur det fungerar. Gamla PET-flaskor samlas in och återvinns. Eller så blir de blomkrukor och ställs på balkonger med växter i.

Tillbaka till klubben. Det finns fler killar och tjejer som har tankar om miljö och rättigheter. Rayuth tycker att rätten till liv och överlevnad är viktigast. Rayuth tänker bli doktor. Chivorn skulle vilja bli polis. Vannak tänker också på framtiden.
– Jag vill bli lärare, säger han och startar sin fläkt och blåser på kompisarna som står runt omkring honom.

Text: Sanaray Kaing/Andreas Hallman
Foto: Sunshine Cambodia