Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Bildspel: Så bor barn

I en del klimat är det inte så stor skillnad mellan ute och inne. Den här familjen i Bangladesh lagar alltid sin mat utomhus. I Sverige är det mest på sommaren som de flesta flyttar matlagningen, eller rättare sagt grillen, utomhus.
Medan många av oss får boka tid i tvättstugan, eller kanske har en egen maskin att tvätta kläder i, går den här kvinnan i Bangladesh ned till floden när hon ska tvätta. Tider finns det gott om men vattnet blir lätt grumligt av det sediment (en tunn sandig jord) som öarna här består av.
Att vara nomad betyder att man flyttar runt. Kanske behöver ens boskap nya marker att beta på. Då flyttar människorna med djuren. Kanske kan man inte alltid ta med sig alla sina saker. Då kan det se ut så här. Här har en familj knutit upp saker i ett träd. ”Vi är borta men kommer snart tillbaka” skulle det kunna stå på en skylt här.
Shomi och mamma Omela bor på en ö i Jamunafloden i Bangladesh. Den svämmar ofta över och ibland försvinner hela öar. Efter en översvämning fanns bara taket kvar av familjens hus. Det används i dag som förråd. Här är det viktigt att snabbt kunna ta med sig sina saker när vattenmassorna kommer. På öarna här finns det på sina håll till och med flyttbara skolor.
I nordöstra Kenya är det öken och torrt. Ibland är torrperioderna längre än vanligt. Då är det svårt för mamma Gudo att hitta grenar och kvistar att bygga hyddor av. När det varit torrt alldeles för länge skyddar hyddorna inte längre mot solens värme på dagen. Och när regnet väl kommer blir det svårt för familjen att hålla sig torr och varm. Här häller Gudo upp majsvälling till sina barn.
I Kambodjas huvudstad Phnom Penh finns det, precis som i andra storstäder, både mycket rika och väldigt fattiga områden. När det är ont om plats för människor att leva på tvingas en del att bo på platser de annars inte skulle välja. Här bor familjer på en begravningsplats. Kanske tänker många inte ens längre på att de bor på vad vi skulle kalla en kyrkogård.

Alla artiklar på temat: Hur bor barn?