Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Det är lätt att vara snäll när man är omtyckt

Idag har Killy gjort något för första gången. Det var nervöst! Han har kollat sin syn på den nybyggda sjukvårdskliniken som ligger bredvid skolan.kilken2b

Killy är 11 år och går i klass 3 på Nairrataat Primary School i Emali, Kenya. Han har känt på sig att han nog behöver glasögon för han har sett dåligt. På eftermiddagarna har han haft huvudvärk. Aldrig tidigare har Killy eller hans kompisar gått på läkarkontroller, utan bara besökt läkare när de blivit allvarligt sjuka. Fast så sjuk har Killy aldrig varit. Sjuksköterskan upptäckte att Killy ser väldigt dåligt och att han behöver glasögon. Racertävling i klassrummet    

Bild: Killy tävlar med en kompis. De har gjort hjul och kör i klassrummet.  

 

 

 

Killy är en helt vanlig kille. Han bor med sin mormor och två äldre bröder i ett litet hus i byn, inte långt från skolan.
På sin fritid och raster har han fullt upp.
– Jag spelar gärna fotboll eller tränar löpning. Och på eftermiddagarna passar jag våra getter eller hämtar vatten till familjen, säger Killy. Det gör han ihop med sina kompisar. Ute med getter efter skolan – Skolan är kul för det mesta och jag gillar matte och engelska bäst. Det märks att Killy har många kompisar i klassen.
– Jag är nog ganska vanlig och jag brukar vara sjyst. Till och med mot tjejerna, säger han och ler och fortsätter: – Men det är lätt att vara snäll när man är omtyckt.

De som jobbar på kliniken lär barnen om hur man ska hålla sig frisk. Eleverna får också gå dit på hälsokontroll och för att få vaccinationer. Den 15 oktober firade man ”handtvättardagen”.
Då kom lastbilar och lämnade av vattendunkar med små kranar på. En dunk sattes upp utanför toaletterna och en utanför köket där skollunchen serveras. Nu ska det alltid finnas vatten så eleverna kan tvätta händerna.

På synundersökning

Killy testar sina ögon hos
skolsköterskan för första
gången. Han behöver
glasögon.

– Fyra saker ska man tänka på, förklarar Killy:
Tvätta händerna efter toa, innan mat, innan matlagning och efter man bytt blöjor på bebisar. Men byter blöjor gör aldrig jag, säger Kelly och rynkar på näsan. Det är ett billigt och smart sätt att hålla sig frisk på. Men man får inte vara lat och bara strunta i att tvätta sig. Då kan man bli magsjuk. Usch! I klassrummet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Precis som i Sverige är det dyrt att köpa glasögon. Killy har fått hjälp att betala dem. Snart ska Killy få sina glasögon.
Han har aldrig haft det tidigare och han tycker det ska bli väldigt spännande!
Det är eftermiddag och Rafiki och Killy vinkar hejdå till varandra.
– Hälsa skolbarnen i Sverige! tjoar han efter oss.
Har alla barn i Sverige glasögon? – Nej, inte alla, ropar Rafiki, men ganska många!
På Killys skola är han en av de första…  

Text och foto: Bitte Arréhn och Rafiki