Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Dricksvatten – hur funkar det hos Dig?

Diego, 12 år, Guatemala – Vi måste koka vårt vatten!

Diego har precis varit på möte med andra unga i Chichaj där han bor. De träffas varje månad och får höra om olika teman, till exempel om hur man ska göra för att hålla sig frisk, vad som är bra att äta och hur man ska odla olika grönsaker. Diego är väldigt blyg och säger inte så mycket. Kanske är han lite extra blyg eftersom han får frågorna på spanska och inte k’iche som är det mayaspråk han pratar med sin familj.

Diego - Kopia Efter en stund verkar det som om Diego känner sig lite mindre blyg.

– Vi har inget vatten inne i huset utan måste hämta det från en brunn nära vårt hus, berättar han och fortsätter: – I min familj hjälps alla åt att hämta vatten. Ibland är det jag som hämtar vattnet, ibland gör någon annan i familjen det. Sedan sparar vi vattnet i små plastdunkar inne i huset.  Även om vattnet ser rent ut måste vi alltid koka det innan det går att dricka. Det kan nämligen finnas smuts som inte syns. Intervjun är slut och Diego ser lättad ut. Nu kan äntligen fortsätta leka med sina kompisar.

   

Justa Rufina, 11 år ochMariana Fermina, Guatemala.

DSCN6609 - Kopia Justa som går i femman övar fotbollspassningar med lillasyster Mariana. Hon stannar upp en stund för att berätta varför man måste vara rädd om vattnet och varför det inte är bra att förorena det.

 – Det är väldigt viktigt att ta hand om naturen och vattnet. Finns det inget vatten för människorna att dricka så blir vi sjuka, säger Justa.

– Och man måste koka vattnet ordentligt innan man dricker det, annars kan man också bli sjuk, tillägger lillasyster Mariana. Flickorna förklarar att det är viktigt att brunnen som de hämtar sitt vatten ifrån är ren och att den är övertäckt så att det inte kan komma in skräp.

I deras familj är det pappas uppgift att hämta vatten i brunnen. Den ligger precis utanför huset, så han behöver inte gå så långt. När han har tagit in vattnet förvaras det i plastdunkar. De ser ungefär ut som sådana saftdunkar som finns i affärerna i Sverige. Plötsligt ropar en av Justas vänner att hon måste komma till fotbollsplanen nu genast. Justa ursäktar sig och springer med lätta steg iväg till kompisarna, som redan är uppvärmda och klara. Nu väntar en viktig fotbollsmatch mot tjejerna i grannbyn Chiul.

Text och bild: Sofie Kroon, praktikant för IM i Guatemala.  

 🙂 Alva 9 år, Sverige. (foto på gång 🙂 ) Alva är nio år och går i trean. Hon bor med sin familj på landet, i en by som heter Kråkshult. Familjen får sitt vatten från en brunn nära huset. – Men vi behöver inte gå till brunnen och hämta vatten. Vill jag ha ett glas vatten går jag till kranen och hämtar det. Vi har kranar i köket, på toaletterna och nere i källaren. Kranarna är som rör som sitter fast i väggen. Hur blir vattnet rent? – Det går genom ledningar till stora byggnader som silar och renar vattnet. De kallas reningsverk.

Fadwa, 9 år, Palestina.

DSC_5026 - KopiaFadwa bor i Gaza, som ligger i Palestina vid Medelhavet. Från Medelhavet får hennes familj också sitt kranvatten. Det innebär att vattnet smakar lite salt och används bara för att duscha och borsta tänderna.  – Dricksvattnet köper pappa i plastflaskor från butiken, säger Fadwa. Under vissa perioder av året har de extra lite vatten på grund av torka. Då försöker de vara sparsamma när de borstar tänderna och tvättar sig.

   

Josef, 12 år, Palestina.

DSC_4223 - KopiaJosef är 12 år och går i fjärde klass. Han bor i Palestina och får sitt dricksvatten från kranen hemma. – Vattnet kommer från en källa under jord, förklarar Josef. För att få bort bakterier innehåller vattnet lite klor – det luktar lite som på badhus. – Ibland när det är brist på vatten så kommer kranvattnet från en tank på taket, säger, Josef. Det vattnet är inte rent och familjen måste använda ett filter för att kunna dricka det. Ibland, när tanken är tom, går hans mamma eller pappa till affären och köper vatten i plastflaskor.

  Text och bild: Maurits Otterloo, praktikant för IM Palestina.