Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Elever funderar på miljö och klimat

Jesús , 13 år, Guatemala Jesús går i sjuan. Varje dag efter skolan brukar han gå på turistgatan Calle Santander och sälja vykort som hans mamma har tillverkat. Jesus har sålt kort sedan han var sex år. Han jobbar oftast 5 timmar om dagen, men lite mindre när han har mycket läxor.

Jesus - Kopia

Vad tänker du på när du hör ordet klimat? – Jag tänker på att vi måste ta hand om miljön och inte kasta skräp. Och när det regnar mycket så åker allt skräp ned i sjön.  

Vad gör du för att miljön ska bli bättre? – Jag slänger inte skräp på gatan och när jag ser skräp i sjön så plockar jag upp det.    

 

Alejandra, 6 år, El Salvador.

Alejandras familj har startat ett bageri.Alejandra (1) - Kopia

Vad tänker du på när du hör ordet klimat? – Att det är viktigt att tänka på miljön för att vi bor här. Om inte vi hade städat ute hade det varit jättesmutsigt här.

Vad gör du för att miljön ska bli bättre? – Att återvinna är viktigt, att använda gamla saker till nya saker.    

 

Melker, 10 år, Sverige

DSC05253 - KopiaMelker bor i Onsala och går i klass 4.

Vad tänker du på när du hör ordet klimat? – Jag tänker liksom på miljön. Hur det är i Sverige. Ibland tänker jag att om isen smälter i Antarktis så flyter vattennivån upp 50 meter.

Vad gör du för att klimatet ska bli bättre? – Jag försöker att inte ta för mycket mat i ”bamba”*, så att jag äter upp det jag tar. Det är för att inte döda mer djur än man behöver. Det är onödigt. Och jag plockar inte grenar av buskar bara för att det är kul.

* skolmatsal kallas bamba i Göteborgsområdet.

 

Sumit, 15 år, IndienSumit - närbild - Kopia

I New Delhi bor Sumit med sin familj bara några meter från en stor soptipp. Här arbetar både vuxna och barn med återvinning. Sumit går i tionde klass. Istället för att arbeta på tippen som många andra här hjälper han sin mamma med att driva familjens affär.

Vad är klimat? – Jag tänker på de tre årstiderna vi har här – regnperioden, sommaren och vintern. Sommaren är värst! Då kliar det över hela kroppen för att det är så varmt och jag får jämt feber.

Hur kan du vara med och förbättra miljön? – Jag vill skriva ett brev till politikerna och säga att de måste städa och fixa till våra vägar.  

Kareena - närbild - KopiaKareena, 10 år, Indien

Kareena bor i New Delhi och går i sjätte klass. Hon bor med sin mamma och tre syskon.

Vad tänker du på när du hör ordet klimat? – Jordbävningar, vulkanutbrott och översvämningar. Min syster har lärt mig om naturkatastrofer. Jag tänker också på återvinning.

Hur förbättrar du miljön? – Om någon slänger skräp på gatan säger jag till att man inte får göra det.    

Text och foto: Maria Kalingas Ruin, Andreas Hallman och Julia Engborg.