Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 1

Dagens lucka i Julkalendern

Till Julkalenderns samlingssida | Barnkonventionen

Artikel 26 och 27
Varje barn har rätt till social trygghet.
Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard.
Det är lov i Tanzania när vi besöker Alice så många i släkten är och hälsar på.
Kassaja från Uganda
Alices höna heter Nyeusi, som betyder svart på swahili.
Alice bor i Tanzania, ett land i östra Afrika.

Alice bor hos sin mormor vid berget Kilimanjaro. Det är Afrikas högsta berg. Alice visar oss hur hon bor och berättar om sin familj. Alla barn har rätt till ett hem.

Alice är ledig från skolan när Rafiki hälsar på. Hon bor hos sin mormor på berget Kilimanjaro i Tanzania. Om det är en molnfri dag kan man se den snöbeklädda toppen som ligger 5.895 meter över havet. Alice, som är 12 år, visar oss runt bland bananplantor, limeträd, kaffebuskar och majsodlingar. Vi tittar in i gethuset där även kon står. Det finns några hönor och tuppar i hönshuset bredvid. En höna har fått små söta kycklingar.

Det är väldigt bra att ha djur som ger mat år familjen. Just nu lånar de ut en get till avel för att andra ska få killingar. Tillsammans ger geten och kon fem liter mjölk varje dag. Familjen mjölkar djuren på morgonen och på kvällen och de får tre ägg om dagen från hönorna.
När Alice ska berätta om en personlig sak som hon äger alldeles själv öppnar hon hönsburen och tar ut en svart höna. Hönorna flaxar omkring och det är först lite svårt att fånga in hönan. Alice höna heter Nyeusi, som betyder svart på swahili. Nyeusi lägger ett ägg om dagen och Alice säljer de ägg hon inte själv äter för 200 shilling (ungefär 80 öre). De pengarna kan hon spara till sig själv.

I skolan har Alice en kompis som heter Fatoma. De brukar leka och sitta och prata med varandra. De pratar om skolan, funderar på hur kroppen ändrar sig när man växer och utbyter tankar och idéer. De leker även ”rade” tillsammans.
– Man måste vara tre personer för att leka leken och den är jätterolig, berättar Alice. Man har en boll ,som är gjord av en strumpa, som man fäster i ett snöre. Två personer försöker träffa den som står i mitten, den ska då hoppa undan.

När Alice var liten brukade Alices pappa slå hennes mamma som heter Millen, därför har de delat på sig. De allra hemligaste sakerna pratar Alice bara med sin mamma om. Men nu tyckte de att det var okey att berätta det i Rafikis tidning.

Alice har drömmar om framtiden. Hon säger att hon vill bli läkare för hon är bra på matte och NO. Alice berättar att hon fick lära sig om barns rättigheter när hon gick i årskurs 3 och 4 i skolan.
– Jag vet att det finns barn som inte får del av rättigheterna, säger Alice. Peter i min klass får inte alltid mat hemma. Han har bara en skoluniform och om han inte har den på sig, då den ska tvättas, får han inte vara i skolan.

En skoluniform kostar 20 kronor. Man kan jämföra det med en läsk som kostar 20 kronor i Sverige.
– Alla barn borde få ta del av sina rättigheter, avslutar Alice.

Kolla in filmen från besöket hos Alice.
Kan du se om hon får sina rättigheter?