Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 19

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 22
Ett flyktingbarn har rätt till skydd och hjälp.

Abdullah flydde från kriget

Rafiki träffar Abdullah en härlig vinterdag. Han har ett stort leende på läpparna. Abdullah kom till Sverige som elvaåring. I dag är han tretton. Abdullahs familj bodde tidigare i södra Irak. Där ägde hans föräldrar en grönsaksaffär. Abdullah var två år när kriget bröt ut. När han var nio började det hända farliga saker i närheten av familjens hem. En bomb kunde explodera precis utanför lägenheten.

Abdullahs pappa tyckte att hela familjen borde lämna kriget.

– Vi bestämde oss för Sverige eftersom pappa hade läst att det var ett land som respekterade mänskliga rättigheter. Mamma skaffade pass åt oss och sedan sålde vi allt vad vi ägde, grönsaksaffären också.

– Vi åkte till flygplatsen på natten och flög från Bagdad upp till norra delen av landet. Sedan åkte vi buss till Turkiet. Där hittade vi en person hjälpte oss att hitta en båt till Grekland. Vi åkte en liten gummibåt med fyrtio andra. När vi kom ut på havet gick båten sönder. Vi var ute på havet i sex timmar. Till slut fick vi hjälp av en större fiskebåt att ta oss tillbaka till Turkiet. Mannen som hjälpte oss från början ordnade en ny båt och den här gången kom vi till Grekland.

Efter lång vandring och resor med buss och tåg kom familjen till Sverige och Malmö.

– Det var svårt i början när jag inte kunde språket. Nu trivs jag jättebra i skolan och lär mig mycket. Jag har fått bra kompisar överallt, säger Abdullah.

I nästa nummer av Rafikitidningen kan du läsa hela berättelsen om Abdullah och mer om barn i konflikt. Den kommer andra veckan i januari!