Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 6

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 30
Ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion.
Barn på flykt
Bun Keo sitter och pratar med en kvinna. Hon är klädd i sin traditionella klädsel. Hon har odlingar som andra familjer i byn men hon har också utbildat sig för att hjälpa kvinnor som väntar barn. Ibland får hon hjälpa till när inte mammorna hinner till BB.
Barn på flykt
Bun Keo med kollegor. De jobbar mest med utbildning men samlar också in och dokumenterar allt de kan hitta om sin kultur. Bun Keo har med sig sin son som skulle ha mat när det var fotodags.

I bergen i norra Laos bor flera olika grupper som inte tillhör folket Lao utan andra mindre grupper med eget språk och kultur. En del av dessa finns också i grannländerna. Det är lite liknande Sverige där det finns ett urfolk i norr, samerna, som också finns i flera grannländer.

Ett sätt att bevara kulturen är att filma. Bun Keo, som själv tillhör folket Rshi, filmar sina grannar när de gör olika saker på traditionellt vis. Andra skriver ner de gamla berättelserna. Sedan visar de filmerna och ritar berättelserna i byn. Då kan andra säga om det blev rätt eller om det fattas något. På så sätt kan skolan ta del av den lokala kulturen och eleverna lära sig om sina egna traditioner.

Detta är viktigt i Laos eftersom all undervisning är på språket lao. Då är det bra att få sjunga sånger på sitt eget språk och höra sagor om livet där man bor. Rshi är en del av Akhafolket.

Diskussionsfråga: Hur får du reda på berättelser och kultur och religion från det område din släkt kommer från?

Minoriteter – dem det inte finns så många avHoppa hopprep med Rafiki

Hoppa hopprep med Rafiki

Överallt i världen hoppar barn hopprep. Ibland räknar man hoppen. Men har du provat att räkna till tio på ett nytt språk samtidigt som du hoppar? Här får du tre språk att öva på.

Hur många språk kan ni hoppa på i er klass? Och kan du byta språk utan att sluta hoppa?

Räkna till 10 på spanska
1. Uno
2. Dos
3. Tres
4. Cuatro
5. Cinco
6. Seis
7. Siete
8. Ocho
9. Nueve
10. Diez