Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 9

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 26
Varje barn har rätt till social trygghet.
Lissy i Guatemala

Lissy är 12 år. Hon bor i Guatemala. Hon bor med sina föräldrar och syskon och mormor. Och hon har börjat klass 7 i skolan.

Lissy är en av tjejerna i ungdomsgruppen ”Red Juvenil de Zunilito”. De träffas för att försöka påverka politiker i den egna kommunen och berätta för hur viktigt det är att barn får vara med och bestämma.

Hennes favoritämne i skolan är matte. Hon vill bli barnläkare när hon blir stor.

– Jag gillar barn och skulle älska att jobba med barn som drabbats av cancer. Det är min högsta önskan, säger Lissy som pluggar hårt för att en dag kunna nå sitt mål.

– Jag vet inte exakt varför det är just cancerdrabbade barn som jag känner så starkt för. Det är något som vuxit i mig och är verkligen en önskan från hjärtat.

En alldeles vanlig dag börjar Lissy vid tvättstenen, ett stort tvättställ med handfat av sten, där hon tvättar sig. Hon äter frukost och ibland hjälper hon till att diska. Det gör hon också vid tvättstenen liksom att borsta tänderna.

Ibland hjälper hon också till med andra hushållssysslor på morgonen som att tvätta, sopa eller moppa i huset.

– Det händer att jag hjälper mormor i hennes affär. På spanska kallas den lilla butiken för ”tienda”. Där säljs allt möjligt som ägg, tonfisk och läsk.

När Lissy inte behöver hjälpa till hemma läser hon gärna.

– Jag fick en bok i skolan om människokroppens ben. Visste du att ett spädbarn föds med 300 ben men att många ben, när man är vuxen, utvecklats och vuxit ihop så att man bara har 100 ben kvar. Är det så? frågar Lissy och skrattar.

Ibland läser hon sagor för barn också. Rödluvan till exempel. Hemma hos Lissy har familjen annars inte så mycket tid att läsa böcker. Alla jobbar. Men mormor är hemma för att ta hand om hemmet och sin lilla affär.

– Alla i min familj jobbar om dagarna. Då är det bara min syster, mormor och jag hemma.

Mormor har lärt Lissy en del om matlagning men hon kan inte så mycket än så det blir inte så ofta att hon lagar maten.

– Om vi hade haft en bror så skulle de absolut inte lärt honom att laga mat. Här tycker många att kvinnor ska stanna hemma. Det ger männen större frihet och också fler möjligheter i livet, säger Lissy. Männen är de som tjänar pengar till familjen. Jag tror att de skulle dö av svält om kvinnorna blev sjuka och inte kunde laga mat längre, skrattar Lissy som bara känner en enda man som ibland utför hushållsarbete.

– Min morbror gör en del hemma men han lagar aldrig mat. Jag känner inte en enda man som ens skulle vilja kunna göra tortillasbröd, och sådana äter vi varje dag!

Trots att Lissy bara är 12 år ser hon en stor skillnad mellan vad flickor och pojkar får lära sig.

– En del unga föräldrar väljer att lära alla sina barn samma saker. Men de flesta familjer gör som man alltid har gjort. Då får flickor lära sig hushållsarbete och pojkar får lära lär sig att arbeta med annat. Det är inte många som vågar ändra på sådant.

I ungdomsgruppen har Lissy fått lära sig om sina rättigheter. Kompisarna pratar mycket om värderingar och att visa respekt för andra.

– Jag har lärt mig att alla har rätt till ett hem och en familj för att kunna känna sig trygga. Jag har också lärt mig att flickor och pojkar, kvinnor och män, är lika mycket värda och att vi kan lika mycket. I Guatemala säger många till exempel att det bara är män som kan bli borgmästare. Nu vet jag att det inte stämmer.

Kolla på filmen om Lissy