Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Kardemumma

Barn på flykt
 
Barn på flykt
 
Barn på flykt
 
Barn på flykt
 
Barn på flykt
 
Barn på flykt
 
Barn på flykt
 

Rafiki och Andreas fortsätter att upptäcka Laos:

Idag följer vi med farfar Tong till hans odlingar. Han tillhör de som vill prova nytt så för ett par år sedan började han odla kardemumma. Alla grannarna sa att det inte skulle fungera men farfar Tong började med några hundra plantor på sin mark. Han odlar förstås ris men för att få in pengar så odlade han och många andra opium för att sälja. Det ger bra betalt. Men det är egentligen olagligt eftersom opium är en drog.

Vi går ner bakom huset och förbi grannarna. Det ät brant utför och vi klättrar över ett staket. Det är en lerig stig och det gäller att hålla balansen. Vi går genom buskar och farfar Tong pekar på träd som man kan ha till olika saker. När vi kommer ut i en glänta pekar han rakt utför:

-Där börjar min mark, säger han. Här ska vi ner.

Och vi trodde vi redan var nere. Men det är bara att hänga med för det går fort. Han går ju här varje dag för att rensa i odlingarna.

Vi kliver rakt in i kardemumman. Det är buskar som är nästan 2 meter höga. Det borde hänga påsar med kardemumma nånstans? 

Längst ner mot marken har stammen en knöl. och från den växer det små frukter eller frökapslar. Det skördar man och så torkas det. Det finns olika sorter som man tjänar olika mycket på.

I skuggan bland buskarna så måste vi fråga hur det går med odlandet.

– Det går hur bra som helst. Jag tjänar mer på kardemumma än jag gjorde på opium, säger farfar Tong.

Såg ni min nya motorcykel utanför huset. Det är kardemummapengar. Nu har många grannar börjat med kardemumma. Jag fick många plantor alldeles gratis från ett byprojekt när jag började. Och det ingår att jag delar med mig av några plantor. Och jag har delat ut massor. Det växer nytt här hela tiden. Men nu vet vi att det fungerar så nu vågar många köpa plantor på marknaden.

Vi lämnar odlingen och börjar klättra uppåt. 30 grader varmt så det är bäst när vi plöjer oss fram i snåren där det är skugga. Till sist är vi uppe i byn. Dags att resa till en annan by där det ska bli utomhusbio när solen gått ner.

Farfar Tong heter något annat men jag kommer inte på det.

Projektet är en del av insatser som Erikshjälpens partner WorldRenew gör i Laos.