Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Kasajja rymde från slagen

Kassaja från Uganda
– När jag får barn ska jag se till att de får gå i skolan. Och jag ska vara tillsammans med dem mycket och ta med dem på utflykter, säger Kasajja.
Kasajja bor i Uganda, ett land i östra Afrika.

Kasajja bor i Uganda, ett land i östra Afrika. När han var liten skildes hans mamma och pappa och han fick flytta till en släkting. Kasajjas faster behövde hjälp i hushållet med att förbereda maten, städa och diska. Hos henne var livet inte så lätt och han blev ofta slagen av sin farbror. Därför bestämde Kasajja sig för att rymma.
– Jag lyckades få jobb på en gård med att valla kor. Men jag rymde därifrån med en lastbil, för jag hörde att pappa letade efter mig och ville föra mig tillbaka till faster, förklarar Kasajja.
När lastbilen inte stannade på flera mil blev Kasajja rädd och hoppade av flaket i farten. Han slog i huvudet, blev medvetslös och hamnade på sjukhus. När Kasajja vaknade upp stod en av hans fastrar vid sjuksängen. Hon var arg och tvingade honom att återvända hem igen.

Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (4 juni) instiftades av FNs generalförsamling 1982.

Efter en tid, när fasterns man slagit Kasajja så mycket att han inte stod ut längre, beslöt han sig för att flytta ut och bo på gatan.
– På gatan lärde jag mig att sniffa lim så att man somnar och glömmer allt jobbigt, säger Kasajja.
Att det är farligt att sniffa visste Kasajja inget om. För att få pengar till mat och lim samlade han och hans kompisar metall som de sålde. En dag hittade Kasajjas pappa honom och tog hem honom till sig. Han fick passa getter.
– Pappa lovade att betala mig lite varje dag, men det var sällan jag fick några pengar. Då började jag jobba på en större gård istället, berättar Kasajja.
På gården fick han betalt, men han fick också stryk och måste jobba alldeles för mycket. Så han flyttade tillbaka till gatan igen och livet där var väldigt tufft och svårt.

En dag hände något som kom att förändra hans liv. Det var några som undrade om han ville komma till ett center för barn – han skulle få hjälp.
– Jag fick nya kläder och mat varje dag, berättar Kasajja, som gärna ville flytta in på centret.

Sängen han får sova i numera är ren och skön och han har också slutat med drogerna. Han har också fått börja skolan!
– Jag tycker det är jätteviktigt att gå i skolan och jag önskar att jag kan bli pilot!

Centret har hjälpt Kasajja att hitta sin mamma och det är han väldigt nöjd med. Kanske kan han få flytta hem till henne snart. Om inte det går kommer centret att hjälpa Kasajja att hitta en annan familj som är bra för honom.

Textunderlag och foto: Sara Nissfolk och Linn Sjöberg