Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Kongozanga äter isglass på rasten

Kongozanga är 11 år och går i sexan. Han bor i staden Bamako i Mali. Kongozanga har svarat på

Rafikis frågor om det som påverkar vårt ekologiska fotavtryck.

Linn i Sverige och Sareeta i Nepal har svarat på samma frågor.
Jämför deras svar och passa på att kolla hur ditt svar skulle bli!

Kongozanga, hur långt har du till skolan?
– Jag går till fots till skolan tillsammans med mina systrar, en lillasyster och en storasyster. Det tar cirka fem minuter att gå, så det är inte långt alls.

Vad äter du under en dag?
– Till frukost brukar jag äta hirsvälling. Det gillar jag och man blir mätt av den. På rasten i skolan brukar jag köpa röd hibiskus-saft som är frusen i en plastpåse som isglass. Till middag äter vi ris eller tjock hirsgröt med någon sås eller gryta till. Vi äter alltid med händerna. Min favoritmat är köttgryta med jordnötssås, tigadegena.

Var kommer maten ifrån?
– Vi har en hemhjälp som lagar maten och hon brukar gå till marknaden varje dag och handla mat, grönsaker i grönsaksståndet och kött hos slaktaren.

Hur får du ditt vatten?
– Vi har rinnande vatten hemma i kranen, det kommer från floden Niger. Många andra har inte vatten utan måste köpa i dunkar.

Hur många tröjor har du i din garderob?
– Ett par stycken.

Vad brukar du ha på dig? – I skolan har vi skoluniform, kakifärgad skjorta och byxor på måndagar, tisdagar och onsdagar. På torsdagar och fredagar har vi blå och vita kläder. Hemma har jag helst shorts och en t-shirt, gärna en fotbollströja. Om det är lite kallt ute tar jag på mig min tjocka tröja, men jag har aldrig mössa eller vantar. Det blir inte så kallt i Mali.

Hur bor du?
– Jag bor i Kalaban Coura som är en stor stadsdel i Bamako. Vårt hus är inte jättestort men vi har 5-6 rum. Vi har elektricitet och fläktar i taket, men de flesta i Mali har inte det. Man behöver inte värma upp husen, men gärna kyla ner med luftkonditionering om man kan.

Vad gör dig glad?
– På fritiden gillar jag att spela fotboll med mina kompisar på gatan. Jag tycker också om att läsa böcker. Om jag får lite pengar av pappa köper jag ett paket kex, det är gott.

Text och foto: Karolina Toftgård  (Uppdaterad 2016)