Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Mat, mat, mat…

Tänkt dig…
att du vaknar på morgonen, ganska tidigt, säg kl 5. Du går upp och får lite te att dricka efter att du hjälpt din mamma att hämta vatten, sen måste du ge dig iväg till skolan.
Att gå till skolan tar en timme, för du bor långt ute på savannen där det är långa vägar att gå till det mesta.

Vid skolan träffar du dina kompisar och ni lyssnar och lär under dagens lektioner. Det är mycket att ta in och ibland svårt att koncentrera sig och hålla sig pigg, men du försöker så gott du kan.
När skoldagen är slut går du en timme tillbaks hem, för att hjälpa till hemma och läsa eventuella läxor innan det blir för mörkt.

Tycker du att någonting saknas i den här beskrivningen av en skoldag?
En självklar del i svenska skolor är skollunchen, kanske någonting som du inte ens tänker på för att det är så självklart för dig. Om du vanligtvis kan vara lite trött och ha svårt att koncentrera dig hela skoldagen igenom, försök
då att tänka dig hur det skulle gå utan att ha fått någon mat i magen på hela dagen…

DSC03596I många Kenyanska skolor ute på landsbygden är det inte självklart med skollunch – eller i vissa fall ens ordentlig mat hemma. Att det inte finns någon skollunch gör att eleverna har svårare att koncentrera sig och lära sig det de ska, och en del barn får inte gå till skolan alls, för att de behövs bättre i hemmet där de kan hjälpa sina föräldrar.

Erikshjälpen jobbar med ett projekt som kallas ”feeding program”, som innebär att de ger mat till skolor som inte får det av den Kenyanska regeringen.

 

En rektor vars skola får mat genom “feeding program” säger att mycket har förbättrats; elevernas provresultat har blivit bättre, eleverna är i tid och mer delaktiga på lektionerna. Inte nog med det så har antalet elever ökat från 60 till 150, vilket han menar är tack vare “feeding program”.

Istället för att barn hålls kvar i hemmet för att hjälpa till, blir de skickade till skolan för att det ju innebär att det får ett mål mat – och så utbildning förstås!

Text och bild: Linda Eikestam