Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Metall som skapar bråk

Fairphone är en mer rättvis mobil

I din mobil, och i mycket annan elektronik som du använder, finns en metall som heter Coltan. Den sitter som en droppe på kretskortet. Metallen är inte farlig i sig men eftersom den är dyr har den skapat konflikter i landet Kongo-Kinshasa. Här finns 80% av världens coltantillgångar.

För att få fram coltan gräver man i marken. Det hotar regnskogen och vattnet förorenas. Det är inte bara att träden huggs ner. Djur som bergsgorillor och andra arter påverkas av att vi vill ha material till vår teknik. De som jobbar med att gräva fram coltan har oftast inte så bra arbetsförhållanden.

Det är svårt att veta var mineralerna i ens mobil kommer ifrån. Men lämna in gamla telefoner till återvinning. För att vara med och påverka kan du också fråga efter ”schyssta” telefoner nästa gång du ska byta!

En lite mer rättvis mobil
Fairphone är en snällare, mer rättvis, mobil. Den är byggd för att hålla länge och delarna går att byta ut. Telefonen är tillverkad av mineraler från gruvor i länder där det inte är krig. De som arbetar för företaget har bättre villkor än i många andra fabriker.