Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

När får man en telefon i El Salvador?

Det är onsdag. Mattelektionen är slut. Treorna har rast. Några barn övar en dans inför ett uppträdande.

Efter ett tag är nästa lektion igång. Hela klassen är i klassrummet. Halva gänget jobbar med datorer. När de är klara får andra halvan ta över.

I El Salvador är det inte självklart att det finns datorer i skolan. Men i den här kommunen satsas det lite extra på datorer i skolorna.

– Titta vad jag har gjort, säger Daniela och visar skärmen. Det är mycket lila. Eleverna jobbar med bildbehandling och färgfält. Några tycker att det är lätt. Andra behöver hjälp.

– Glöm inte att spara, säger Mario.

– Vi har en dator hemma, berättar Jefferson.

Det har inte alla.

– Jag har en Ipad, säger Laura.

 

Det är olika med tillgången till teknik i familjerna. Alla barn i trean har TV hemma. Samuel brukar låna  mammas telefon. Laura har sin egen. Men den är inte med till skolan. De flesta barn här tror att de ska få en telefon när de fyller 15 år.

 

I en by på landet bor Celia. Hon har ström hemma i huset men inte rinnande vatten. Det måste hennes mamma gå och hämta. Mamma driver en affär och pappa sköter jordbruket. Celia går i sexan och har ingen egen telefon. Ett par av kompisarna har det men de är överens om att telefon, det skaffar man när man är arton år och tjänar egna pengar. Celia har ofta läxor som hon inte kan göra hemma.

– Ibland kör pappa mig till stan så att jag kan göra läxorna på ett internetcafé, berättar hon.

Celia och hennes kompisar tycker att det bästa med att bo där de bor är att vädret är bra och att de har utsikt över en vulkan. Och att det är nära till stranden så klart.

 

Text och foto: Andreas Hallman