Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Nu vågar Szandra drömma om framtiden

 Jag gillar inte när mamma reser bort!

zsandra_8397-kopiaszandra-presentation-bild

I ett av klassrummen på After school i en by nära ungerska gränsen pysslar barnen för fullt med papper, lim och saxar.

After school är en slags extraskola på eftermiddagarna. – Vi lär oss att klippa, säger Szandra.
Hon berättar också att hon och de andra barnen får öva på att läsa och skriva. – Och vi lär oss att man ska vara snälla mot varandra, säger hon.
Szandra och flera av de andra barnen på After school är romer. I Rumänien är det vanligt att romska barn inte går klart skolan utan hoppar av. I skolan blir många barn retade.
En del klasskompisar kan säga att romer är äckliga och smutsiga. Ibland säger även lärarna sådana saker.
Eftersom många romer hoppar av skolan är de flesta vuxna inte så bra på att läsa, skriva och räkna. Många mammor och pappor kan därför inte hjälpa sina barn med läxorna.
Men på After school kan barnen få läxhjälp. Där finns duktiga lärare som hjälper barnen och som uppmuntrar dem att våga tro på sig själva. Barnen får också pyssla, äta och tvätta sig, eftersom de flesta inte har dusch hemma.zandra_8484-kopia

På väg hem från After school berättar Szandra att hon har två yngre syskon och en hund som heter Rex. Vägen till området där Szandras familj bor är lerig. Husen är små och flera är lagade med brädbitar, plast eller vaxdukar.
Många av familjerna har svårt att få ihop pengar som räcker till hyra, ved och mat.

– Ibland åker min mamma till Tyskland för att jobba, berättar Szandra.
Mamma Jmola städar utanför familjens lilla hus när vi kommer fram. Hon berättar att hon har varit sen med att betala hyran.
zsandra_8324-kopia– Jag kan inte få något jobb här i Rumänien, för alla arbetsgivare här kräver utbildning. Så jag åkte till Tyskland. Men jag längtade efter barnen varje dag när jag var där, säger hon.
Szandras mamma Jmola gick aldrig klart skolan, men det vill hon att Szandra och Szandras syskon ska göra.
– Jag är väldigt glad över att Szandra kan gå på After School. Jag vill att mina barn ska få chans till ett annat liv, säger Jmola.