Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Pingvinen – med finaste kostymen

pingviner
Hur kommer det sig att pingviner har en sådan fin kostym?

Pingviner kan se lite klumpiga ut vid första ögonkastet.
Men låt dig inte luras. De är väldigt smidiga under ytan!

Kostymen är både vacker och finurlig. Den vita magen ska lura fienden som simmar underifrån. När den tittar upp ser magen ut som en ljus himmel. När fienden kommer ovanifrån syns inte den svarta ryggen i det mörka havet.

Hur snabbt simmar en pingvin?
Kejsarpingvinen kan simma snabbt, 25 km i timmen. Den kan dyka 500 meter under ytan och vara under vattnet i 20 minuter.

Hur klarar de sig i kylan?
Pingvinerna bor på södra halvklotet. För att klara kylan har de tre lager med korta fjädrar som bildar en tjock och tät fjäderdräkt som är vattenavvisande. De har även en fettlager innanför huden.

Vem ruvar på ägget?
Hanen ruvar på ägget som honan lagt. Han skyddar det i ett hudveck mellan sina simfötter. Hanarna står i täta flockar och när vinden är hård vänder de ryggen mot vinden. De byter även plats så att de som står ytterst kan få komma i lä ibland. Trots att det kan vara -40 grader kan ägget hållas i 39 plusgrader. Hanen ruvar på ägget i två månader innan det kläcks.

Kan ungen känna igen sina föräldrar?
Om en pingvin ropar på sin unge känner ungen igen lätet och går till rätt förälder för att få mat. De gillar fisk! Föräldrarna tar hand om ungen tillsammans och oftast håller de ihop hela livet.


Text: Teresia Hördegård Foto: Istockphoto