Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Rachel Lloyd är årets barnrättshjälte

Rachel Lloyd

Rachel Lloyd har utsetts till årets barnrättshjälte – framröstad av barn över hela världen. Priset som ofta kallas “barnens nobelpris”, delas ut av den svenska stiftelsen World’s Children’s Prize foundation (WCP).

Rachel Lloyd får utmärkelsen för sin 20-åriga kamp mot barnsexhandeln i USA. Under barndomen i Storbritannien utsattes Rachel själv för psykiska och fysiska övergrepp och utnyttjades i sexindustrin. Hon mottog priset från drottning Silvia.
Läs mer om Rachel på WCP’s hemsida

Rachel Lloyd får prissumman 350 000 kronor. De två övriga nominerade får hederspris och en summa på 175 000 kronor vardera. Pengarna ska användas i arbetet för barn.

WCP-programmet genomförs årligen i skolor över hela världen. Barn i Sverige deltar sida vid sida med utsatta barn, som tidigare barnsoldater och barnslavar. Programmet avslutas med en världsomröstning, Global Vote. I varje skola, i Sverige och jorden runt, hålls valdagar, med allt som hör till, från röstlängd och valurna till valobservatörer. Eleverna röstar på sina barnrättshjältar och firar sedan barnets rättigheter.

Övriga nominerade till WCP2018
Gabriel Meija Montoya för sin drygt 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Fader Gabriel har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete.

Valeriu Nicolae för sin outtröttliga kamp för de fattigaste och mest utsatta barnen i Ferentarigettot i Bukarest, Rumänien. Valeriu växte själv upp i extrem fattigdom och diskriminerades för att han är rom.

Kandidaterna utsågs av en jury med barn från 15 länder.

World’s Children’s Prize
Varje år väljs tre barnrättshjältar ut till kandidater för World’s Children’s Prize för barnets rättigheter. De och deras idéer, samt barnen de kämpar för, inspirerar och engagerar miljoner unga i världen.
www.worldschildrensprize.org

Några tidigare vinnare är Malala Yousafzai och Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela.

Foto: World´s Children´s Prize