Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Rafiki har fint besök från Kenya

Har Johana varit på din skola? Han lär barn om hur de ska kunna få sina rättigheter!IMG_6370 - Kopia

Johana Tonken från Emali i Kenya reser till skolor i Sverige under tre veckor i maj . Han berättar hur barnen i Kenya får lära sig om barns rättigheter.
Han lär också barnen om vad de kan göra för att få sina rättigheter.

Johana jobbar på “Nalala” en organisation som hjälper folket i byar runt Emali att utvecklas och få det de behöver.


Alla barn har rätt att få veta hur de kan hålla sig friska och få ett bra liv.
När barnen får gå till skolan får de chansen att lära sig det de behöver i livet, säger Johana. 85 % av alla barn i Kenya går i grundskolan. 

DSCN0100 - KopiaJohana berättar vidare: Det finns fortfarande barn i Kenya som inte går i skolan för de har för långt att gå till skolan eller för att deras föräldrar inte förstår hur viktigt det är för barnens framtid.

Är barnen bara hemma så lär de sig det föräldrarna kan, till exempel sköta djuren, laga mat, om naturen och familjens kultur. Det är viktiga saker men de missa att lära sig läsa och skriva så de kan hämta information från skyltar, böcker och internet. De lär sig inte räkna så bra så de blir lätt lurade. De lär sig inte om världen, andra människor, rymden, sjukdomar och bakterier till exempel. 

Bildtext: Flickan till längst till höger har skoluniformen på sig.
Hon är ett av alla de barn som är lycklig och stolt för att få gå till en ny skola!


Torka – att det inte regnar är vårt störta problem i Emali, berättar Johana.IMG_0056 - Kopia
Då måste man borra efter vatten. Det är dyrt och svårt. Vi försöker att borra brunnar så folk slipper gå mer än en mil (10 km) efter vatten.
Där man borrar en brunn startar vi också en skola. Då kan mammorna ta med barnen på morgonen när de går för att hämta vatten och lämna barnen i skolan.
Att alla barnen i byn är på samma ställe är också bra för deras hälsa. Dit kan en sjuksköterska komma och hjälpa till att hålla barnen friska.
Alla vill vara där det finns vatten så då kan man undervisa de vuxna om barns rättigheter, hur de håller sig friska och annan information som vuxna behöver, för många av dem har inte heller gått i skolan.

Bildtext: Har man inte pengar att bygga en skolbyggnad så kan man ha skola under ett träd. Här är det förskolan som prövar bokstäver och engelska. De skriver i sanden.

 

Vi hade en torka på fyra år!IMG_0557 - Kopia
De små barnen visste inte vad regn var. Då dog många djur och barnen blev sjuka och kunde inte gå till skolan. En del familjer fick fly till en stad. Det var svårt att överleva där också.
Får byn en brunn kan de också ha får och getter. De ger familjen skinn, kött och mjölk. De kan sälja lite på marknaden så de får pengar till annat.

Nalala har kunnat hjälpa många byar. Erikshjälpen från Sverige samarbetar med dem. Det står i Barnkonventionen att länderna ska hjälpa varandra. Alla barn är viktiga och vi är viktiga för varandra!

Bildtext: Under torka dör ofta djuren. Här har en familj fått nya får. Får ger kött, mjölk och skinn. Ofta blir det lite över att sälja på marknaden. Då kan familjen köpa annat för pengarna.

Text: Bitte Arréhn