Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Rafiki träffar barn som drabbats av lepra

  DSC_0112 - Kopiai utkanten av Delhi, Indiens huvudstad, ligger en by där de som haft lepra eller spetälska som det också kallas, bor.

Här finns ingen smittad längre för alla har fått medicin men har man lepra-sjukdomen tvingas man att flytta till en by för  lepra-drabbade. Så var det för Swapnils farfar när han var ung. Sedan dess har familjen bott i en lepra-by.  

 

DSC_0195 - Kopia

Swapnil är 7 år. Han går i andra klass och bor med sin mamma och pappa här. Han har precis kommit hem från skolan och har påsklov en vecka nu. På ryggen har han en ny ryggsäck med spindelmannen på. Som påskpresent har han fått ett ”Ludospel” av sin mamma. Det liknar ”fia”.

 

DSC_0187 - Kopia          

 

Hans mamma är uppvuxen i en annan lepra-by söder ut.

Tjejen får flytta till killens familj när de gifter sig. Ungdomarna gifter sig mellan lepra-byarna. Ingen annan vill gifta sig med dem. Föräldrarna bestämmer vem de ska gifta sig med. – Man får kolla på sin man och ”tycka lite” innan man gifter sig, berättar Swapnils mamma men föräldrarna bestämmer alltid. Hon var 16 år när hon gifte sig och fick flytta till sin nya familj.

DSC_0177 - KopiaHar någon i släkten haft lepra är man dömd till ett liv i lepra-byn. Vi försöker ändra på det berättar Swapnils mamma. Om vi kan ge våra barn bra utbildning så kan de få ett vanligt liv. I vår by finns ingen med lepra längre men det syns på dem att de haft. Deras händer och fötter är skadade och det räcker för att folk ska bli rädda och de tycker de är äckliga.

 

Runt omkring i Indien finns människor som får lepra. Det drabbar de fattiga som måste bo dåligt och har svårt att hålla sig rena. Lepra är en bakterie. Medicinen är gratis.  – Folk vågar inte tala om när de blivit smittade för de vet att de blir utstötta och ensamma. Därför sprider det sig helt i onödan, berättar Swapnils mamma Sarita. IMG_0847 - Kopia

 

Vi har fått hjälp att utbilda oss så vi kan tjäna pengar till våra familjer. Jag har en symaskin hemma, det är mitt jobb. Jag syr kläder och väskor som säljs i IM:s fair trade-butiker i Sverige. Det har hjälp oss mycket.

När rika familjer i Dehli gifter sig eller har fest ger de alltid lite till fattiga och det hjälper vår by att få äta oss mätta. Det är en sed inom hinduismen. Även de gamla som inte kan jobba får mat på så vis. Maten fördelas rättvist av by-rådet.

Läs/lyssna mer om lepra här  (Sveriges radio)

 

 

Rafiki frågar vad Swapnil vill göra på påsklovet.  IMG_0874 - Kopia– Rita på datorn och vara med kompisar, säger Swapnil och försvinner ut…

 

DSC_0195 - Kopia

 Text: Bitte Arrehn Bild: Frida Arrehn