Rafiki reser
Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Barn berättarTema Återbruk
Lätt att läsapuff-rattigheter

Recept Mandazi

Kassaja från Uganda
Salome visar hur du lagar Mandazi
Var försiktig med den varma oljan
Laga Mandazi
Vänd Mandazibollarna så att de blir jämnbruna runt om
Laga Mandazi
Låt oljan rinna av efter friteringen, sen är det bara att mumsa i sig!

Mandazi är en sorts friterad kaka som finns i många länder i Afrika. Mest liknar det en munk och den kan både friteras eller stekas. Prova gärna att göra Mandazi hemma, det är mums!

Tänk på att oljan är het, ta hjälp av en vuxen när du lagar Mandazi.

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket.

Gör så här:

Börja med att blanda de torra ingredienserna i en stor skål.

Lägg till äggen och smör och blanda väl.

Häll i vattnet och mjölken och blanda ihop till en jämn smet.

Häll olja i en hög kastrull eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Du kan kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd (ska bli gyllenbrunt på 1 minut).

Fritera små bollar. Det går också bra att stek dem.

Låt gärna de färdiga bollarna ligga på hushållspapper en stund så att överbliven olja får rinna av.

Foto: Lotta Olofsson