Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Regnet gör det svårt att gå till skolan

shl3Sheela är 11 år bor i Bangladesh. Hon bor på en ö med sin familj i floden Jamuna i norra Bangladesh.
Varje år kommer det in kraftiga oväder och starka stormvindar över landet. Det blir då översvämning och ibland måste skolan stänga.
De som bor på ön är fattiga och blir mycket utsatta för naturkatastrofer. När det är regnperiod blir det svårt att ta sig fram. Ibland kan hela öar försvinna.

Sheela berättar att hon då måste vada i vatten för att ta sig till skolan. Ibland åker hon båt till skolan för att det är så mycket vatten.

Sheela går i klass 6. När hon blir stor vill hon arbeta som läkare. På fritiden hjälper Sheela till hemma med att laga mat och tvätta.

 

Hon gillar också att titta på TV. Det gör hon hos grannarna eftersom det inte finns ström i huset. Hemma hos Sheela använder man fotogenlampor när det är mörkt. Men Sheila skulle hellre vilja ha solcellslampor.
-De är bra för miljön och man får inte rök i ögonen, berättar Sheela.

Fiskare-vid-JammunaHon tycker även att det är viktigt att plantera träd för att rädda miljön. I närheten av byn finns det många tegelstensfabriker. Tegelstensfabrikerna behöver träd som bränsle. Därför huggs det ner mycket träd där Sheela bor.

Även om Sheelas ö drabbas ofta av översvämningar trivs hon med att bo där.   -Vårt hus är byggt uppe på en höjd, så min familj klarar sig bra under regnperioden , säger hon.