Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Sakir vill att fler tänker på naturen

Sakir bor tillsammans med sin familj i utkanten av Indiens huvudstad New Delhi. De bor i stadens fattigaste delar, i slummen.
Sakir lär sig mycket i skolan och på fritids. Han får ofta hjälp med läxorna av sin mamma och pappa.
Sakir bor vid en soptipp och hans familj lever av att sälja det som slängs på tippen. Ut ur soporna rinner gifter som smutsar ner vatten och natur. Det är farligt att leva där.

Alla artiklar på temat: Ingen fattigdom

Klockan närmar sig kvart i fyra och i klassrummet plockar Sakirs klasskamrater ihop sina böcker och pennor. Det är dags att sluta för dagen.

Sakir går i sjunde klass. Han började skolan när han var sex år. I dag har de tränat på engelska ord.

– God eftermiddag, vi ses imorgon! säger Sakir till sin lärare när han lämnar klassrummet. Varje dag efter skolan går Sakir till ett fritids. Ett center som Erikshjälpen stöder. Här träffar han sina vänner, sin lärare och lär sig mer om natur och miljö. Naturen är ett av Sakirs stora intressen.

– Jag bryr mig om växterna! Utan träd och växter skulle det bli svårt att andas, säger han. Vi får göra kulturella saker också. Sjunga indiska sånger, dansa och måla. Sen har vi dagar med sport. Det är roligt när alla samlas och gör saker ihop!

Sakir är miljöminister i barnparlamentet på centret. Det har han varit i snart en månad. Alla barn har en ministerpost och är därmed ansvariga för olika frågor i området. De tar beslut tillsammans. Sakir blev vald till premiärminister, men han ville inte ha den positionen. Istället ville han vara miljöminister – han bryr sig om växterna och vill jobba för att avlopp och vägar blir bättre i området. Både avlopp och vägar är fyllda med skräp. Det vill han ändra på. På centret har han lärt sig om sophantering.

– Vi måste prata med varandra om det, med våra vänner och familjer. Vi ska gå runt till alla hus och berätta att människorna måste kasta sina sopor i soppåsen och sedan lägga soppåsen i sopbilen som kommer en gång i veckan. Att det är viktigt att inte slänga skräp på vägarna och vilken roll växter och träd spelar i naturen. De är viktiga för att människan ska kunna andas syre, berättar han.

På sin lediga tid brukar Sakir ta hand om sin systers dotter som bara är tre månader gammal eller leka med sina kompisar.

– Vi brukar leka många olika lekar. Först leker vi en lek och sedan slutar vi med den och leker en annan lek, säger Sakir. Men något som han inte vill sluta med är cricket. Det är Sakirs favoritsport. Det fungerar nästan likadant som brännboll.

– Det är så roligt! säger han och ler.

Klockan åtta på kvällen är det dags att gå hem till familjen. Då kommer Sakirs pappa hem från jobbet. Pappa jobbar på soptippen. Där plockar han skräp som han säljer vidare. Det är ett farligt jobb. Många blir skadade och många blir sjuka eftersom det finns så mycket gifter på soptippen.

Sakir är glad när hans pappa kommer hem. Då får han hjälp med läxorna. Sakirs pappa slutade skolan efter femte klass, eftersom han var tvungen att arbeta för att bidra till sin familjs försörjning. Nu vill han att Sakir ska gå många år i skolan.

– Om jag inte har lust att gå till skolan en dag så säger mamma och pappa till mig att jag måste gå i skolan. Det är viktigt. Till exempel om man får ett brev hem, hur ska man kunna läsa det om man inte gått i skolan? säger Sakir. Sedan äter hela familjen middag tillsammans.

– Min favoritmat är all mat som min mamma lagar.

Efter middagen är det mörkt och dags att sova. Klockan sex på morgonen går Sakir upp för att göra sig iordning inför skolan.

– Man behöver sova länge, säger Sakir. Det är skönt att sova länge!

Text och foto: Amanda Lindström