Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Se varandra

När du är med mamma eller pappa på matbutiken träffar du kanske någon som sitter utanför. En person som kanske säger hej, tittar på dig och ibland ber om en slant. Ibland finns det en liten skylt bredvid som berättar någonting om personen.

img_4416-kopia

Har du pratat med kvinnan eller mannen
utanför mataffären någon gång? Vet dufragor-bild
varifrån hon eller han kommer?

Det är ofta en mamma eller pappa som kommit från ett annat land, kanske från Rumänien.

Hon eller han har kommit hit för att göra livet bättre för sina barn. Det var säkert inte ett lätt beslut.
Nu bor barnen kanske med mormor, farmor eller något äldre syskon. Barnen saknar sina föräldrar lika mycket som föräldrarna saknar sina barn. Det blir inte samma sak när inte mamma och pappa är hemma. Kanske finns det inte längre någon vuxen hemma som uppmuntrar barnen att gå till
skolan. Barnen kanske rent av tror att det är bättre om de hjälper till hemma istället för att gå i skolan.

Rumänien är ett land med stora skillnader mellan fattiga och rika, berättar Ulrika Toorell som jobbar på Erikshjälpen med att göra livet bättre för barn. För många är livet tufft, särskilt för romer. De har varit diskriminerade sedan lång tid.
Förr i tiden var de slavar som såldes som varor i en butik. Många romer upplever fortfarande att de behandlas illa och det är nästan omöjligt för dem att hitta jobb.rafiki-tyngdlyftare
Det kan bli bättre om de åker utomlands. I andra länder, som Sverige, finns det en möjlighet för föräldrar att få ihop lite mer pengar.
För många romer är det väldigt svårt att hitta jobb i andra länder också. Särskilt när man inte kan språket och inte har gått mycket i skolan. Då är ibland tiggeri enda möjligheten att få ihop en inkomst.

Sverige beskrivs ofta som en vänlig plats, säger Ulrika, att människor är godhjärtade och att till och med polisen är vänlig.
Men även här är det vanligt att romer behandlas dåligt. En del får höra hårda ord. Andra blir hotade eller slagna. Därför är det väldigt viktigt att visa sin bästa sida när vi möter nya människor.

cluj_rumanien7741-kopia

 

 

 

När du kommer till matbutiken, tänk på att den som sitter utanför kan vara någons mamma eller pappa. 

När de träffar sina barn igen vill de säkert ha med sig något till dem. Inte bara pengar utan också fina minnen och något bra att berätta för familjen. När man har blivit illa behandlad är det inte lätt att lita på människor och att känna sig omtyckt. Det är viktigt att vi ser varandra, hälsar och ler.

Text: Marcus Nilsson