Det pratas mycket om att det är bra att välja förnybar och fossilfri energi. Men vad betyder det egentligen? Och vad är kärnkraft och hur hållbart är det? Rafiki förklarar.
En energikälla är något som finns i naturen som kan bli energi (värme, el och rörelse). Vi behöver energi för att till exempel ladda våra mobiler, driva tåg och bilar eller få lampor att lysa. Det finns två olika sorters energikällor.
Förnybart och icke förnybart
Förnybara källor som vatten, vind och sol förnyas hela tiden och kommer inte att ta slut. De har också en låg påverkan på klimatet. De icke förnybara energikällorna finns bara i en viss mängd på vår jord och förnyas väldigt långsamt, eller inte alls. De kan därför ta slut.

Fossila bränslen ger växthusgaser
Fossila bränslen, som kol, olja eller gas, är exempel på icke förnybara energikällor. Att bränslen är fossila betyder att de bildades för många miljoner år sedan, när döda djur och växter bröts ner i marken. Det som är dåligt med att använda fossila bränslen är att de släpper ut växthusgaser (som koldioxid till exempel) när de används, vilket bidrar till att klimatet förändras. Det är bättre att de får ligga kvar i marken. Den allra största delen energi som produceras på jorden idag kommer från fossila energislag.
Allt fler börjar prata om att vi måste använda mer energi från förnybara källor för att energin ska räcka till även i framtiden – alltså bli hållbar. Tekniken för att fånga och lagra förnybar energi utvecklas ständigt. Kanske har du sett solceller på tak eller vindkraftverk som står och snurrar ute på åkrarna?

Men kärnkraft då?
Ett annat sätt att få energi är att använda kärnkraft. Enkelt förklarat klyver man atomkärnor för att släppa fri energi. Det sker inne i byggnader som kallas kärnkraftverk. Kärnkraft ger stora mängder energi och en stor del av energin som används i Sverige kommer från kärnkraft.
Många pratar om ifall kärnkraft är bra eller dåligt. Det är nu det blir lite knepigt. Det som man kan säga är bra med kärnkraft är att ett kärnkraftverk nästan inte släpper ut några växthusgaser. Men kärnkraft är inte förnybar eftersom den utvinns ur uran som är ett mycket energirikt ämne som finns i begränsad mängd på jorden.
Uranbrytning är dessutom skadligt för både miljö och människor. Kärnkraft ger också ett radioaktivt avfall som måste kunna förvaras säkert i minst 100 000 år för att inte orsaka skada. Det blir också stora konsekvenser om ett kärnkraftverk går sönder.

Hållbar energianvändning
I det globala målet nummer 7 står det att alla ska kunna få tillgång till hållbar energi. En stor del av jordens befolkning har inte tillgång till el, samtidigt som de som har el får ett allt större behov av ännu mer el.
För att energianvändningen ska bli hållbar behöver mer energi komma från förnybara källor. Men vi måste också minska vår energianvändning för att hushålla med de resurser vi har. Det kan vara så enkla saker som att släcka när du går ut från ett rum eller att lägga locket på när du kokar potatis. Tillsammans kan vi göra skillnad!