Rita är 12 år och bor i Indien. Hon sitter i byns barnparlament där barnen träffas för att lära sig att vara med och bestämma.
Indien ligger i Asien

Att få vara med och bestämma

Rita älskar att leka med byns hundar. Speciellt en hund som kommer till hennes hus ibland. Hon vet inte vad den heter men den är så snäll och gillar att leka. Fin är den också. Rita har nio syskon. Hon är yngst. Fyra av syskonen har redan gift sig och flyttat.
 
Rita är med i byns barnparlament. Där träffas barnen i byn för att lära sig att vara med och bestämma.
 
– Om jag fick bestämma skulle vi ha bättre gatljus i byn, säger Rita. Det känns viktigt för då känner man sig säkrare ute på kvällarna när det är mörkt. Bra elektricitet är också viktigt så ingen skadar sig.
 
Hon tycker också det är viktigt med bra lärare i skolan. Lärare som kommer varje dag, som kan mycket och som tycker om barnen.
 
– Vi har tur. I vår by finns det gott om vatten trots att det är torka halva året. Då brukar det vara runt 42 grader varmt. Vi har vatten så det räcker till våra djur och oss själva. Bufflarna dricker väldigt mycket!
 

Det är viktigt att vi får lära oss saker

– Det är viktigt att vara med i barnparlamentet. Där får vi lära oss viktiga saker. Bra vanor som håller oss friska, om miljön och barns rättigheter. Jag vill bli polis när jag blir vuxen. Min morbror är polis. Det är ett viktigt yrke.
 
Text och foto: Saba Selomon

Rita älskar hundar. En hund kommer till Ritas hus. Hon vet inte vad den heter. Den är så fin! Rita har nio syskon. Rita är yngst.

Rita är med i barnparlamentet. Där träffas barn för att lära sig vara med att bestämma.

– Om jag fick bestämma skulle vi ha fler gatlyktor i byn, säger Rita. Det är otäckt att vara ute när det är mörkt.

Rita vill också ha bra lärare i skolan som kommer varje dag. Lärare som gillar barn.

– Vår by har tur! Vi har gott om vatten. På sommaren är det väldigt varmt. Då behövs mycket vatten. Bufflarna dricker jättemycket!

I barnparlamentet får Rita och barnen lära sig att vara rädda om miljön. Och att hålla sig friska. De får lära oss om barns rättigheter också.

– När jag blir stor vill jag bli en bra polis. Det är ett viktigt yrke, säger hon.

Text och foto: Saba Selomon

Rita

Namn: Rita Silojey
Ålder: 12 år
Bor: Indien
Familj: Mamma, pappa och nio syskon.
Gillar: Djur. Att leka med hundarna i byn.

Läs mer om globala målet 6 - Vatten och sanitet

Till startsida för tema - Vatten och sanitet

E-lektioner