Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Tema Återbruk

Tema Återbruk

Alla artiklar på temat | Ladda ner lektionstipset

Rafikitidningen nr 4 som PDF

Alla vinner på återbruk

När vi handlar saker är det bra att tänka på om det måste vara helt nytt eller om det kanske går lika bra att använda något som redan finns. Det kan också vara saker som är nya men gjorda av använt material. Det är det som kallas återbruk.

Att ge bort sina gamla grejer som man tröttnat på är också jättebra! I FNs globala mål står det att vi måste ändra vår konsumtion (handla) och produktion (tillverka), så att vi inte förstör miljön mer än nödvändigt. Annars skapar vi problem både för naturen och för människors hälsa. När naturen mår dåligt blir det också svårare för människor att leva. De som drabbas mest är människor som lever i fattigdom. De har svårare att skydda sig, att hitta ett boende som är tryggt och förbereda sig för framtiden.

Det går att leva hållbart utan att livet blir svårare och tråkigare. Det kallas ibland för grön ekonomi, när vi försöker göra det bättre för både människor, djur och natur.

Läs temanumret av Rafikitidningen >>>
Sjöhäst med bomullspinne Mer plast än fisk - Snart finns det mer plast än fisk i världens hav.
Vannak i Kambodja återbrukar Att delta är viktigast - Vannak och Chivorn som bor i Kambodja, ser återbruk som en självklarhet.
Återbruk - Avfallstrappan Avfallstrappan - I Sverige slänger vi nästan 500 kg skräp per person/år.
Riset blir snacks BILDSPEL: Riset blir snacks! - I Kambodja säljs risbottnar som små kakor.
Jeansbag Gör din egen jeansväska - Jeans görs av bomull. Dagens tips är en väska av gamla jeans.
Bygg en förstärkare - återbruk Återbruk – bygg en förstärkare - En högtalare till mobilen som inte behöver laddas. Dessutom ett sätt att återbruka.