Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Tidningsarkivet

Här hittar du alla nummer av Rafikitidningen, år för år, sedan år 2011 och till senaste numret. Klicka på respektive tidning för att öppna den som PDF-dokument i ett nytt fönster.

Lektionstips för dig som lärare
Till vårt tryckta material skapar vi pedagogiska lektionstips. Till dig som lärare är dessa en bra idé för hur du kan lägga upp lektioner med materialet. Det ger dig också bakgrundsinformation och fakta som inte får plats i det som trycks. Kolla in och ladda ner våra lektionstips här!

Rafikitidningen ges ut 4 gånger per år. Du vet väl att du kan prenumerera på tidningen?

2018

Rafikitidningen nr 1/20181. Barn i konflikt
Globala målen nr 16. Vi möter barn som har varit med om krig och fått fly från sina hem. Vi möter Bissan från Syrien, Abdullah från Irak och får veta mer om folkgruppen Rohingyas som förföljs svårt i Myanmar. Vi besöker också världens största flyktingläger, Bidi Bidi i norra Uganda.

2017

Rafikitidningen nr 1/20171. Mat och jämställdhet
Globala målen nr 5. Flera barn tycker till om mat & jämställdhet. Rafiki träffar Lizzy i Guatemala. Hon har åsikter om tjejers rättigheter och tycker att killar ska kunna laga mat. Intervju med kocken Johanna Westman och så kan du prova att laga Platanos.

Rafikitidningen nr 2/20172. Koll på tekniken
Om barn och teknik på olika platser. I El Salvador grejar Daniela med datorn i skolan. Hos Mercy i Malawi saknas det ström. När får man en egen telefon? Rafiki förklarar det Globala Målet nr 9 om industri och infrastruktur. Teknikpyssel: stek en köttbulle!

Rafikitidningen nr 3/20173. Att må bra
Globala målen nr 3. En del är nyttigt och annat är onyttigt. Ibland blir vi sjuka – vad gör vi då? Rossette och Allan från Uganda funderar på vad som är hälsosamt och vad som kanske inte är det. Vad kan hända i andra länder när man blir sjuk? Pyssel: Angel lär dig att bygga en egen basketkorg!

Rafikitidningen nr 4/20174. Återbruk
Globala målen nr 12. Återbruk är något alla vinner på. I Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, möter vi Vannak och Chivorn som ser återbruk som en självklarhet. Ta en titt på avfallstrappan som lär dig att minska dina sopor. Dessutom får du tips om hur du kan återbruka en gammal ram!

2016

Rafikitidningen nr 1/20161. Att leva med funktions­nedsättning
Rafiki har träffat Swabiya, Yosef och Lovisa. De delar med sig av hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Du kan läsa om vad det står i barnkonventionen om detta. Rafiki förklarar vad orden betyder och tipsar om en lek där alla kan delta på lika – eller olika – villkor.

Rafikitidningen nr 2/20162. Nya och gamla mål för världen
Globala målen – vad är det? Hur gick det med Millenniemålen? Rafiki ger några svar. Naing från Myanmar och Olivia från Malawi berättar vad som blivit bättre. Rafiki tipsar om vad du kan göra för att världen ska bli bättre.Och med koll på alla mål kan du göra Rafikis mellanmål.

Rafikitidningen nr 3/20163. Välkommen
Rafiki har samlat ihop tips och erfarenheter för den som kommer ny till en klass eller får en ny klasskamrat. Sadaf har kommit ny till en klass två gånger, hon vet hur det är. Baraka har bytt skola en gång. Läs om hur de kände sig välkomnade. Och så får du tips på bra mellanmål!

Rafikitidningen nr 4/20164. Minoriteter
Barnkonventionen artikel 2: Ingen får diskrimineras. I Sverige finns minoriteter som behandlats sämre än andra. Rafiki berättar om dem. Szandra tillhör en folkgrupp som kallas romer som sedan lång tid har varit diskriminerad både i Rumänien och Sverige. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation? Rafikitipset: Våga se varandra.

2015

1. Tema: Vatten
Elisabeth bor där det saknas vatten. Hon hämtar ur en brunn. Jämför hur olika barn har det med dricksvatten. Hos Diego turas de om att bära in dunkar med vatten. Kan vattnet ta slut? William tränar simning.

2. Tema: Flytta
Kumkum från Indien fick flytta för att mamma och pappa inte hade jobb, de flyttade till något bättre. Khaled från Syrien fick fly, hans familj fick lämna allt för att komma bort från kriget. Om du måste fly – vart ska du då? Läs också om vad barnkonventionen säger om flyktingbarns rätt till skydd.

3. Fairtrade – rättvis handel
Rafiki träffar Simran i Indien. Hennes mamma jobbar med rättvis handel och lär andra att sy. Hon vet varför det blir bättre för Simran och andra barn. I Guatemala odlas kakao. Kolla in hur barnen där kan påverkas om du väljer choklad som är märkt med fairtrade. Prova att göra en glassbanan eller fundera på hur bomull kommer till din tröja!

4. Tema: Klimatförändring
”Kan du påverka klimatet?”. Sheela bor i Bangladesh. Hennes vardag är årliga översvämningar. I takt med klimatets förändring ökar risken för större översvämningar och mer regn. Vi förklarar också vad som menas med klimatförändringar. Rafiki jämför hur vi bygger hus för olika klimat.

2014

1. Barns rätt till information
Du får möta Jakob i Östeuropa och Mariam i Västafrika och läsa om deras vardag. Lär dig mer om Barnkonventionens artikel 17 om barns rätt till information. Prova en ritlek och se hur informationen kommer fram. Om delfinen som är bra på kommunikation.

2. Barns rätt till privatliv
Vem läser dina brev? Vad har du som är ditt eget – och vem använder det? Får du kolla i din kompis mobil? Artikel 16 i bankonventionen har regler som ska skydda barn. Rafiki träffar Dinesh i Nepal och Alice i Tanzania. De berättar om hemligheter och privata saker.

3. Barns rätt att skyddas från droger
Om att barn påverkas av droger. Vad säger barnkonventionen om droger? Och möt Upendo vars pappa var fast i droger. Dessutom har Rafiki träffat tennisspelaren Ellen från Värnamo och en agamaödla – ett kräldjur som lever i Afrika.

4. Vänskap – att vara en bra kompis
I Estland bor Andrei och Marten – de är kompisar. De och andra barn från olika länder tänker och tycker om hur man gör för att vara en bra kompis. Läs om dem och fundera på om det skiljer så mycket mellan länderna. I Estland träffade Rafiki en stork också!

2013

1. Alla barns rätt att vara friska
Om barns rätt till god hälsa. Läs om Kelly som testat synen och fick glasögon. Rafiki träffar också Nisha som har judo i klassrummet. Vem ansvarar för att barn ska få vara friska? Möt också fru Giraff!

2. Barns rätt till familj
Graces föräldrar dog för många år sedan i sjukdomen aids men hon har ändå en jättestor familj. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till sin familj? Träffa elefantbebisar utanför Nairobi och kolla in en fruktsallad som inte går att äta!

3. Barns bästa först och främst
Rafiki träffar Gaesiram som är med i barnparlamentet i sin by. Lidie gillar geografi och är med i en klubb för barns rättigheter. Barnkonventionen om att alla beslut som berör barn ska tas med barns bästa för ögonen. Träffa surikaten!

4. Barns rätt att skyddas från skadligt arbete
Rafiki har träffat Kasajja i Uganda som berättar hur det är att vara barn och arbeta. Ravina och hennes kompisar arbetar med att krossa sten. Vad säger barnkonventionen om barnarbete?

2012

1. Barns rätt till liv och utveckling
Rafiki möter Samira som väntar på regn och Hasan som har översvämning varje år. Lite vatten, mycket vatten och ett varmare klimat. Hänger det ihop? Barnkonventionen om alla barns rätt till liv och utveckling. Pyssel: gör din egen ljuslykta!

2. Alla har rätt till en identitet
Hälsa på i Sydsudan, där bor Tabu och Ludga. Medborgare i världens nyaste land. Rafiki har frågat: Vad betyder ditt namn? Barnkonventionen om rätten till namn, medborgarskap och familj. Lär dig den roliga namnleken!

3. Barns rätt att vara med och bestämma
Träffa Bonny från Kambodja som gillar att cykla. Rafiki frågar barn om vad de bestämmer över. På skolan Lumière i Mali har eleverna en egen regering. Barnkonventionen: Barn har rätt att få vara med och bestämma. Lär dig allt om tigern och baka din egen tigerkaka!

4. Barns rätt till hem, mat och kläder
Hur bor barn på andra platser? Möt Maria, Elena och Isaac och några andra barn. De har ett hem – kolla in det. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till ett hem? Warda från Tanzania är trygg med sig själv. Pysslet: gör din egen presentask!

2011

1. Ekologiska fotavtryck i världen
Rafiki har funderat på ekologiska fotavtryck. Sareeta från Nepal, Linn från Sverige och Kongozanga från Mali berättar om hur deras vardag kan påverka miljön. Gör Rafikis klimattest. Pyssel: gör ditt eget ull-halsband!

2. Barns rätt att gå in skolan
Rafiki träffar klasskompisarna Sandy, Angelica och Kenia i Guatemala. Nene i Mali fick en andra chans tack vare ”Speed School”. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt att gå i skolan? Äppelsnacks! Träffa lemuren! Spela Rafikis Gå-till-skolan-spel!

3. Alla barn är lika mycket värda
Alla barn har samma värde. Ramkrishna i Indien och Romina i Guatemala berättar om sin vardag. Barnkonventionen om allas rätt till likabehandling. Pyssel: gör ett kompisband!

4. Barns rätt till lek, vila och fritid
Rafiki besöker Galgallu som bor i Kenya och Andries i Moldavien. Vad är arbete och vad är fritid? Prova den moldaviska leken ”Döda fågeln”.