Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Varför prata om mat och jämställdhet?

 Tänk om du skulle laga all mat hemma? Och handla och diska och tvätta. Skulle du hinna gå i skolan då? Så har många tjejer det. Det är viktigt att prata om jämställdhet.

Alla har rätt till sin egen kropp

Lissy är 12 år och bor i Guatemala. Hon är med i en ungdomsgrupp där man träffas för att prata om hur viktigt det är för barn att vara med och bestämma. Men allra viktigast är att de får veta att man har rätt till sin egen kropp.

 -Ingen annan får bestämma över den, berättar Lissy.

En vanlig dag för Lizzy

Hon börjar dagen med att tvätta sig, sedan äter hon frukost. Hon brukar hjälpa till med att diska, tvätta eller sopa.

Ibland hjälper hon mormor i hennes affär. Där säljer hon ägg, tonfisk, läsk och mycket mer.

Lissy läser gärna på fritiden om hon hinner. Hennes favoritämne är matte. När hon blir stor vill hon bli barnläkare. Hon älskar barn och vill jobba med barn som drabbats av cancer. Lissy pluggar hårt för att nå sitt mål.

Alla har samma värde

Lissy berättar att hennes mormor lärt henne lite om matlagning. Hon berättar att det är inte så vanligt att männen lagar mat i Guatemala. Många familjer lär flickorna hushållsarbete och pojkarna får lära sig att arbeta med annat. Trots att Lissy bara är 12 år ser hon att det är en stor skillnad på vad pojkar och flickor får lära sig.

I ungdomsgruppen pratar de om sina rättigheter.

-Jag har lärt mig att alla har rätt till ett hem och en familj för att känna sig trygga.

Hon har lärt sig att flickor och pojkar är lika mycket värda. I Guatemala säger många att det är bara män som kan bli borgmästare. Men nu vet Lissy att det inte stämmer.

Se filmen med Lissy här

Text och Foto: Vanessa Salguero

 

En längre intervju med Lissy.