En pojke ler

Ballal har upplevt cykloner!

Cykloner är kraftfulla oväder med starka, snabba vindar som förstör där de drar fram. De bildas över tropiska hav och när de drar in över land kan de ta med sig människor, hus, bilar och träd. En cyklon brukar få sitt eget namn, så det lättare går att prata om den och varna människor för den. Cyklonen Ballal nyss upplevde heter Amphan.

I södra Bangladesh bor Ballal. Han är 10 år. Han bor med sin mamma i en by. Mamma jobbar i en textilfabrik. Han har inga syskon men bor med två kusiner. Mormor är alltid hemma. Ballal brukar hjälpa till med att hämta vatten. Pappa bor en bit därifrån.

-Min mamma och min pappa ger mig saker när jag behöver. Det gillar jag, säger Ballal. Jag brukar hjälpa till med att hämta vatten.

Ballal och Malak

Ballal har fem kilometer till skolan. Han går i femman. Engelska är bästa ämnet om han får välja. Kompisen Malak går i fyran. Han gillar matte. Favorit på rasten är att leka ”Ett, två, tre, rött ljus”.

Malak är också enda barnet i familjen. Hans mamma är hemma och sköter om huset och odlingar. Pappa är snickare och jobbar på byggen så han bor borta ganska mycket.

Vad brukar du att äta?

– Idag åt jag ris och fisk till frukost, säger Malak. Tilapiafisk. Jag gillar också att äta biryani. Jag hjälper till att samla ved så vi kan laga mat.

Det jag gillar bäst hemma är när föräldrarna ger mig tid. Till exempel att de visar respekt för att jag vill läsa mina böcker.

I Bangladesh kommer cykloner in från havet. Det är inte nytt men klimatförändringar gör att de kommer oftare och är starkare.

Vad har ni sett för tecken på ändrat klimat?

– Jag var med om Amphan förra året, berättar Malak. Det var en cyklon. Och jag har sett översvämningar.  Malak gör en grimas så man förstår vad han tycker om cykloner.

Ballal berättar att det är global uppvärmning som orsakar översvämningar och cykloner.

Amphan var nyss. Men året innan kom cyklonen Bulbul. Den var värre. Det flög vatten. Och taken flög omkring. Det var farligt.

Två händer och mängder med fisk på en fiskmarknad i Bangladesh
Ett blått hus vid vatten och palmer

Vad tänkte du när cyklonen kom?

– Vatten kom. Det steg överallt. Och det flög omkring. Då kom det fisk överallt. Jag gillar det för jag fick mycket fisk. Jag kunde plocka fisk utanför mitt hus. Det var jättestora fiskar.

Barnen berättar att de har fått lära sig hur man ska skydda sig. Alla nya skolor som byggs är i två våningar så att man kan gå dit när det varnas för cykloner och översvämningar.

Vad är viktigt för att barn ska ha ett bra liv?

– Skydd är viktigt för många barn är utsatta, säger Malak. Sen är det såklart viktigt med utbildning och att det finns sjukvård.