Barn berättar om corona

Länder gör olika saker för att så få människor som möjligt ska smittas av coronaviruset. En del barn studerar hemma och andra kan inte gå till fritidsaktiviteter. Så vad gör barn i olika länder för att ha roligt ändå?

Nafi i Sverige

Syed i Bangladesh

Nabila i Tyskland

Caroline i Danmark

Simon i Danmark

Michael i Kenya

Joshua i Kenya

Segeni i Kenya

Dah i Burkina Faso

Tep i Kambodja

Alla barn

Caroline - Danmark
Caroline bakar - Danmark

Caroline i Danmark

Ålder 10 år
Klass 4
Bor Danmark, Hvidovre nära København

Hur påverkar Corona dig? Jag är lite ledsen för jag känner mig instängd när jag måste stanna hemma och inte kan vara med vänner. Jag är inte rädd för att få viruset själv eftersom jag är ett barn och därför förmodligen inte skulle få lika många symtom. Men jag är rädd att min mor eller far hamnar i karantän utan mig och min lillebror.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag pysslar, spelar Roblox och Minecraft, tittar på YouTube och TikTok, gör läxor, bygger med lego och går i skogen. Jag sitter också under täcket och tittar på  massor av Harry Potter och andra filmer hela dagarna. Och så är jag med mina vänner fast på telefonen. Häromdagen bakade vi en kaka medan vi pratade och såg varandra i telefonen.

Här ligger Hvidovre
Se filmen med Caroline

Simon i Danmark
Simon spelar Pokémon Go med sin syster i Danmark
Simon bygger med Lego med sin syster i Danmark

Simon i Danmark

Ålder 7 år
Klass 1
Bor Danmark, Hvidovre nära København

Hur påverkar Corona dig? Det är lite utmanande och tråkigt att stanna hemma, fast så fort jag har kommit på något att göra så går det snabbt att komma igång. Jag saknar skolan och mina vänner. Men det är inte lika tråkigt att göra läxor hemma som i skolan!

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag bygger och leker med Lego. Jag har till exempel stora fartyg och Minecraft-världar att leka med. Så tittar jag på TV också. Mina favoriter är Teen Titans och Harry Potter. Jag hoppar på vår trampolin och så går jag ut och letar Pokémons med PokémonGo i telefonen.

Här ligger Hvidovre
Se filmen med Simon

Rut i Holland

Rut i Nederländerna

Ålder 9 år
Klass 5 (klass 3 i Sverige)
Bor Nederländerna, Enschede

Hur påverkar Corona dig? På grund av Coronaviruset får jag inte gå till skolan på minst tre veckor, men vi har fått mycket hemläxa. Varje förmiddag måste jag göra skoljobb hemma. För en vecka sedan stängde alla skolor i Nederländerna. Jag får inte heller gå till kyrkan eller scouting eller blockflöjt. Det är tråkigt.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag läser, leker med mina småbröder, skriver brev, pysslar och bakar. Och så måste jag hjälpa till mer med disk och städning. När vi är fem barn hemma blir det så rörigt annars. Och så leker jag ute med grannbarnen ibland, men det får jag kanske inte så länge till. Jag hoppas att allt blir som vanligt igen för jag saknar mina vänner.

Här ligger Enschede

Nabila - Tyskland
Nabila studerar - Tyskland

Nabila i Tyskland

Ålder 13 år
Klass 6
Bor Tyskland, Stuttgart

Hur påverkar Corona dig? Coronaviruset har påverkat mig mycket eftersom min vardag ser väldigt annorlunda ut nu. Jag gör mitt skolarbete hemma nu när skolan är stängd. Och så jag saknar mina klasskamrater eftersom vi inte kan träffas i där längre.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Ibland bakar jag eller lagar något riktigt gott! Eller så ritar jag något. Som den här serien till exempel. Det här är förresten ett perfekt tillfälle för att läsa böcker. Jag läser Harry Potter. På kvällarna tittar vi på filmer tillsammans. Jag hoppas att vi kan ta oss igenom den här coronasituationen så att vi kan få fortsätta våra vanliga liv snart igen.

Ta hand om er och håll er friska!

Här ligger Stuttgart
Se filmen med Nabila

Nasif - Sverige
Nasif ritar - Sverige

Nafi i Sverige

Ålder 9 år
Klass 3
Bor Sverige, Stockholm

Hej, jag heter Nafi, jag är nio år gammal ocgår i trean på Gullingeskolan i Stockholm. 

Hur påverkar Corona dig?
Coronaviruset på verkar mig både på ett dåligt och bra sätt. Det dåliga är att jag inte får gå i skolan och lära mig nya saker där. Varje vecka hämtar min pappa läxor från skolan som jag ska göra hemma. När jag är klar med dem lämnar han tillbaka dem till min lärare.  

Det bra sättet är att jag får stanna hemma och hjälpa min lillebror att rita och bygga saker. Och att jag får spela onlinespel med min kusin. 

Här ligger Stockholm
Se filmen med Nafi

Syed - Bangladesh

Syed i Bangladesh

Ålder 14 år
Klass 9
Bor Bangladesh, Rajshahi

Jag heter Syed Sindeed Ahmmed och jag bor i staden Rajshahi i Bangladesh. Jag går i årskurs 9 och är 14 år gammal.  

Hur påverkar Corona dig? Viruset påverkar mina dagliga rutiner och aktiviteter. Skolan har gett oss ledigt så jag kan tyvärr inte träffa mina kompisar.  

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker?  Istället spenderar jag tid med mina föräldrar och syskon. Vi spelar spel ihop och pratar mycket med varandra. Jag läser också en del böcker, både fakta och skönlitteratur. Utöver det tecknar jag en del, spelar spel med min bror och övar på att sjunga olika sånger. Det här är saker jag gör för att ha kul trots Corona-viruset. 

Här ligger Rajshahi
Se filmen med Syed

Michael i Kenya

Michael i Kenya

Ålder 8 år
Klass 3
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar Corona dig? Jag tycker det är tråkigt att inte gå i skolan för jag kan inte bjuda hem mina kompisar och jag kan inte träffa dem lika mycket som när jag går i skolan. Det är ganska tråkigt att studera hemma. I skolan har man alltid en klasskompis att samarbeta med och ha lektioner ihop med. På Zoom-samtalen online har vi inga vanliga lektioner och läraren kan inte skriva på tavlan för att hjälpa oss. Så det är lite svårare nu.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker?
För att ha kul ändå spelar jag på Xbox och tittar mer på TV än vanligt. Så spelar jag på mitt Nintendo och min iPad.

Här ligger Nairobi
Se filmen med Michael

Joshua - Kenya

Joshua i Kenya

Ålder 10 år
Klass 5
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar Corona dig? Det känns tråkigt eftersom jag inte kan träffa mina vänner personligen. Jag kan bara träffa dem online. Men det är bra att jag kan chatta med mina vänner under lektionerna. Det har varit tråkigt att studera online istället för i skolan för jag vill träffa mina vänner. Och man får också mindre skolarbete att göra. Så det finns inte så mycket att göra när man är klar.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker?
När jag är klar med mitt skolarbetet tittar jag på TV. Jag leker utomhus och cyklar med mina syskon.

Här ligger Nairobi
Se filmen med Joshua

Segeni i Kenya

Ålder 11 år
Klass 6
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar Corona dig? Det är en väldigt hemsk sjukdom. Jag måste stanna hemma och kan inte göra det mesta av de saker jag skulle vilja göra. Dessutom är min skola stängd. Men jag följer med i skolan bra! Skolan skickar uppgifter till mig så jag kan göra det jag ska. Jag studerar mellan klockan nio och tre.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker?
Jag spelar fotboll utomhus med min bror. Ibland spelar vi sällskapsspel och när jag är själv så sitter jag vid datorn och animerar. När jag går utanför huset har jag på mig en ansiktsmask. Som när jag går till affären för att köpa mat eller gör andra ärenden som jag måste göra. När jag är ute i kvarteret har spelar jag fotboll med min bror. Annars är vi väldigt försiktiga med att gå utanför bostadsområdet.

Här ligger Nairobi
Se filmen med Segeni

Tep i trädgården

Tep i Kambodja

Ålder 11 år
Klass 5
Bor Kambodja

Hur påverkar Corona dig? På grund av covid-19 har jag inte kunnat gå till skolan på flera månader. När jag stannar hemma så saknar jag skolan och tycker det är synd att jag inte får lära mig nya saker. Jag är också orolig för mina föräldrar som behöver sälja mat i stan. Och för att de kanske tar med sig viruset hem till oss.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker?
När jag är hemma så brukar jag leka med mina syskon. Vi spelar badminton och fotboll och tar hand om trädgården. Tack så mycket och hej då!

Här ligger Kambodja
Se filmen med Tep

Dah gör läxorna
Dah diskar

Dah i Burkina Faso

Ålder 8 år
Klass 4
Bor Ouagadougou i Burkina Faso

Jag heter Divina Princess Olena. Jag är 8 år gammal och går i klass 4 på Bethsaleel i Burkina Faso.

Corona har stängt allt. Till och med skolorna är stängda. Just nu stannar jag hemma. Varje dag gör jag mina läxor och hjälper mamma med olika saker i hemmet. Jag längtar efter att får börja skolan igen snart. Är man elev ska man vara i skolan och inte hemma! Tack så mycket!

Här ligger Ouagadougou
Se filmen med Dah