Derek i Emali i Kenya berättar om hur han och hans kompisar påverkas av Corona.
Derek i Emali i Kenya berättar om hur han och hans kompisar påverkas av Corona.
Kenya ligger i Afrika
Kenya ligger i Afrika

Corona hos Rafikis kompisar i Kenya

Rafiki har flera vänskolor i Kenya. Ibland pratar barn från Sverige och Kenya med varandra via datorn. De pratar om vanliga saker och vad som är viktigt i livet.  

Kenya är ett av många länder som stängde sina skolor när Corona kom. Hela detta läsår har varken barnen gått i skolan eller lärarna jobbat. Eleverna berättar att de saknar sina kompisar. En del bor så långt ifrån varandra att de inte har kunnat ses alls. De berättar också att de måste hjälpa till mera hemma och lätt glömmer vad de lärt sig i skolan.

Flera föräldrar har förlorat sina jobb och familjerna har mindre pengar att leva av. Kanske måste föräldrarna åka långt bort för att kunna jobba. Då blir det svårt att hinna få hjälp med skolarbetet. En del föräldrar har inte gått så länge i skolan och tycker att det är svårt att hjälpa sina barn.

Om man inte har en dator

På de skolor Rafiki känner finns inte tillräckligt med skolböcker för att barnen ska kunna låna hem. En del skolor i Kenya skickar ut skoluppgifter till barnen att jobba med via mejl. Det fungerar för elever som har telefon eller dator. De barn som inte har internet missar nästan allt i skolan nu. 

Se filmen när Derek och hans kompisar pratar om hur man är en bra kompis och hur Corona påverkar deras vardag. Läs om när eleverna i Kenya och Sverige pratar om kompisskap och coronapandemin

Min framtid är viktig!

Scholastica som jobbar med Rafiki i Kenya träffar barn i olika byar. Hon pratar med barnen om hur de mår, påminner dem om att deras framtid är viktig och om barns rättigheter. En del barn känner sig ensamma och en del blir stökiga och hittar på bus när de inte har viktiga saker att göra. Vissa barn får ta stort ansvar för sina syskon.

Scholastica har träffat föräldrarna. De behöver också lära sig barns rättigheter. Det är svårt att vara en bra förälder när pengarna inte räcker till hemma. Då måste alla i hela samhället hjälpas åt! 

Scholastica jobbar för Nalala Community. Se filmen där hon berättar om sitt jobb under Coronapandemin:

Lyssna på Grace 17 år. Hon berättar hur hon och hennes kompisar får stöd av Nalala Community sedan skolorna stängde på grund av Corona.

Rafiki har vänskolor i Kenya. Ibland pratar barn från Sverige och Kenya med varandra via datorn. De pratar om vanliga saker och vad som är viktigt i livet.

När Corona kom stängde skolorna i Kenya. Barn och lärare har inte varit i skolan på nästan ett år. Eleverna berättar att de saknar sin skola och sina kompisar. Att de måste hjälpa till mera hemma och lätt glömmer det de lärt sig i skolan.  

Det är svårt att göra läxa utan skola. Skolorna har inte skolböcker så att barnen kan låna hem.  En del barn gör sin läxa på telefon eller dator. En del barn har inte internet så de kan göra något skolarbete. De barnen missar ett år i skolan nu.

En del föräldrar har inga jobb nu. Då har man mindre pengar att leva av. Kanske måste föräldrarna åka långt bort för att kunna jobba.

Se filmen när Derek och hans kompisar pratar med elever på Grevhagsskolan om att vara kompis och hur Corona påverkar dem.

Barns framtid viktig  

Scholastica  jobbar med Rafiki i Kenya. Hon träffar barn i olika byar. Hon har pratat med barnen om hur de mår. Hon berättar för dem att deras framtid är viktig och om barns rättigheter. 

En del barn känner sig ensamma. En del barn blir stökiga och hittar på bus när de inte har viktiga saker att göra. Vissa barn får ta stort ansvar för sina syskon.  
 
Scholastica pratar om barns rättigheter med föräldrarna. När saker händer måste alla i hela samhället hjälpas åt!

Se filmen där Scholastica berättar om sitt jobb under corona:

Lyssna på Grace som går fjärde året på gymnasiet i Kenya. Hon berättar hur det är i Kenya bland hennes kompisar sedan corona.

Läs mer om temat - Corona

Till startsida för tema - Corona