Rafiki informerar om Covid-19

Information om Covid-19

Vad undrar barn om Corona och om sjukdomen Covid-19? Här Rafikis svar för dig i lågstadiet och mellanstadiet! Fakta är hämtad från folkhälsomyndigheten.

Varför pratar alla om Corona?

 • Det är ett nytt sorts Coronavirus som forskarna fortfarande behöver lära sig mycket om.
 • Det sprids fort och finns på många ställen världen.
 • Om man blir sjuk i Covid-19 kan man bland annat få feber och hosta. För vissa kan det bli svårt att andas.
 • Människor i världen har blivit allvarligt sjuka och vissa har dött.

Barn berättar om Corona

Hur smittar det?

Coronaviruset smittar genom droppar. När någon hostar eller nyser kommer det alltid ut jättesmå droppar i luften. De flyger lite mer än en meter innan de landar. Om man är smittad och står nära någon när man nyser eller hostar kan personen få dropparna på sig. Hamnar dropparna i personens ögon, näsa eller mun kan personen bli smittad.

Det är svårt att veta om man har en vanlig förkylning eller är smittad av Covid-19. Därför är det svårt att veta om man smittar.

Är det farligt för mig?

Alla kan få Covid-19 och de som får det blir sjuka olika mycket:

 • De flesta märker knappt att de blivit smittade.
 • För många känns det som en liten förkylning.
 • Vissa blir mycket sjuka och behöver åka till sjukhuset för att få hjälp att andas.
 • Det är väldigt få barn och unga som blir allvarligt sjuka.
 • Några dör.

Personer över 70 år och blir oftast mer allvarligt sjuka av Covid-19. Personer med andra sjukdomar i hjärtat, lungorna eller blodkärlen kan också bli det. Därför är det bra att inte träffa personer som är gamla eller har en sjukdom. Så de inte blir smittade.

Varför stänger de skolan?

Varje land bestämmer hur säkert det är att gå i skolan och om den ska stängas eller inte. De länder som har stängt skolan tänker att det just nu är viktigare med skydd och hälsa än utbildning. I Indien, Norge, Danmark och många andra länder är skolan stängda. I Sverige är förskolor och årskurs F-9 öppna. Barn på gymnasiet gör skolarbetet hemma och träffar läraren online.

Det är lätt att bli smittad av Covid-19 i skolan när många barn är i samma rum och leker. Men eftersom smittan inte är farlig för barn så är barn skyddade ändå. Därför har Sverige valt att låta skolan vara öppen. Det är bra för barn att gå i skolan. Då kan föräldrar som jobbar på sjukhusen, äldreboenden och mataffären fortsätta jobba. Så att människor kan få vård och mat till exempel.

Barns rättigheter under Covid-19

Barn har rätt till information, skola, trygghet och skydd, hälsa och fritid. Därför finns denna och flera webbsidor som förklarar. Du kan också fråga en vuxen.

Hälsa

Barn har rätt till bästa möjliga hälsa. Därför får barn lära sig hur de ska tvätta händerna och nysa eller hosta i armvecket. Barn har också rätt till sjukvård när de är sjuka.

Tvätta händerna med Rafiki
Tvätta händerna med 1177.se

Skola

Barn kan få utbildning på olika sätt. De som inte kan gå till skolan på grund av viruset får utbildning via datorn eller på andra sätt. Några barn tycker det är svårt på datorn och några tycker det är lättare. Så skolorna förbereder sig för olika lösningar.

Fritid

Det är svårare att fortsätta med fritidsaktiviteter nu när många människor helst inte ska vara nära varandra samtidigt. En del barn leker ute med syskon ändå medan vissa mest sitter hemma inomhus. Det är viktigt att få en så bra fritid som möjligt även om Covid-19 finns.

Kul ändå med Rafiki.

Säkerhet

Barns ska känna sig och vara så trygga och säkra som möjligt. Om du känner dig orolig kan du prata med en vuxen du litar på eller ta kontakt med BRIS eller Rädda Barnen via länkarna.

Frågor och svar om Corona (BRIS)
Tips om du är orolig (Rädda Barnen)
Om Corona på olika språk (Krisinformation.se)

Varje barns bästa

Alla beslut som påverkar barn ska se till det bästa för varje barn. Det måste de som bestämmer tänka på och det är inte enkelt. Det är inte bra att vara instängd, men det är inte heller bra att smittas med virus.

Vad kan du göra?

Det finns många saker du kan göra för att hjälpa andra.

 • Var noga med att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
 • Hosta och nys i armvecket så dropparna hamnar där istället för i luften och på andra.
 • Hjälp äldre som inte ska gå ut, rita en teckning eller ring dem
 • Vet du någon i din klubb eller i din klass som inte så många brukar prata med? Är någon av dem inte med i dina chatgrupper? Det är dags att du vågar vara den som säger hej och bjuder in. Corona kommer att gå över, men schyssta kompisar behövs alltid!

Läs mer om temat - Corona

Till startsida för tema - Corona