Bissan föddes i Syrien och bodde i den stora staden Idlib. När kriget kom tvingades familjen att fly.
Bissan föddes i Syrien och bodde i den stora staden Idlib. När kriget kom tvingades familjen att fly.
Bissan tillsammans med sina två yngre bröder.
Bissan tillsammans med sina två yngre bröder.
Bissan tillsammans med sina syskon och några kompisar.
Bissan tillsammans med sina syskon och några kompisar.
Syrien (rödmarkerat) ligger i Mellanöstern.
Syrien (rödmarkerat) ligger i Mellanöstern.

Bissan flydde när kriget kom

Bissan går i trean på en skola i Kungsbacka utanför Göteborg, men hon har bott i ett annat land också. Bissan föddes i Syrien. Hennes familj bodde i den stora staden Idlib. Där gick hon i skolan och hennes föräldrar jobbade. När kriget kom tvingades familjen att fly.

– Först åkte vi till Turkiet. Därifrån fortsatte vi med båt. Den var väldigt full. Vi var sjuttio personer så båten sjönk nästan. Vi blev tvungna att kasta alla våra saker i vattnet så båten skulle bli lättare, berättar Bissan.

Resan var hemsk på många sätt. Det regnade och var kallt.

– En del frös och var blåa i ansiktet. Jag satt längst ner i båten och var jätterädd. Jag bad till Gud att han skulle hjälpa oss. Det gjorde han, annars skulle jag inte vara här. Gud är magisk, säger Bissan.

Då kom en båt från den grekiska sjöräddningen och räddade alla passagerare.

När båten kom fram till Grekland fastnade den mot en stor klippvägg. Då kom en båt från den grekiska sjöräddningen och räddade alla passagerare.

– När vi kom i land blev vi hämtade av bilar till ett stort hotell. Mamma fick inte plats i bilen så hon blev kvar. Då var jag så rädd att hon skulle försvinna men polisen hämtade henne till oss.

När Bissans familj kom till Sverige fick de bo på olika flyktingförläggningar. Ett tag bodde de på ett nöjesfält i Småland som heter High Chaparall. Under sommaren är det mycket turister där men på vintern hyrs husen ut så att flyktingar kan bo där.

– Vi fick bo i en stuga. Där kunde man inte laga mat så vi fick äta i en restaurang. Det var snällt men vi ville hellre laga vår egen mat. Det fanns ju inte så mycket att göra, säger Bissan.

Helst hade Bissan velat gå i skolan men på flyktingförläggningen fanns det inte någon.

– Vi lekte skola istället. Jag fick många nya kompisar och hade kul, men när familjer flyttades till andra förläggningar försvann mina kompisar och då blev jag ledsen. Bissans fröken i Kungsbacka heter Ellen. Hon lär barnen att läsa och räkna.

– SO har vi också och ibland går vi till simhallen på idrotten. Jag gillar att vara med kompisar och få följa med dem hem och leka. Jag älskar att åka rullskridskor men där jag bor nu är det så stenigt så det funkar inte så bra.

”Jag trivs i Sverige men saknar Syrien”

Även om Bissan och hennes familj har fått det bra i Sverige saknar hon Syrien. Där bodde de grannar med hennes faster och kusiner.

– Vi lekte ofta och familjerna var tillsammans. Det saknar jag jättemycket. De är kvar i Syrien, tror Bissan.

– Det är väldigt bra här och det är inte krig. Det skulle jag vilja säga till att som bor här. Och att jag skulle vilja vara allas kompis.

Text och Foto: Andreas Hallman

Bissan går i klass 3. Hon bor i Kungsbacka, i Sverige nu. Förut bodde hon i Syrien. I Syrien gick hon också i skolan. Mamma och Pappa jobbade. Det är krig i Syrien. Det är farligt att bo där, säger Bissan.

När vi skulle flytta från Syrien fick vi skynda oss. Vi fick inte flyga till Sverige. Men man kan åka båt till Europa. Vi fick köpa biljetter till en liten båt. Vi var för många människor på båten så den sjönk nästan. När vi kastade ut alla våra saker i havet blev båten lättare.

Resan var hemsk. Jag var rädd. Det regnade och var kallt. Jag bad till Gud att hjälpa oss. Det gjorde han.

Båten kom till Grekland. Sen åkte vi till Sverige. Här fick vi bo med andra flyktingar. Vi bodde på High Chaparall. Det är ett nöjesfält på sommaren. På vintern fick vi bo där.

Vi bodde i en stuga. Det fanns ingen skola där men många barn att leka med. Vi lekte skola istället.

Jag trivs på min nya skola i Sverige. Jag saknar Syrien ibland. Där bodde vi nära min släkt. Vi lekte mycket tillsammans.

Här i Sverige är det fred. Det är viktigt. Det vill jag säga till alla i Sverige. Det är viktigt att alla är kompisar!

Text och Foto: Andreas Hallman

Tema: Barn i konflikt

FNs Barnkonvention