Cezar hjälper unga på flykt
Cezar hjälper unga på flykt

Cezar hjälper unga på flykt

Det här är Cezar Gavriliu. Han jobbar för barnrättsorganisationen Erikshjälpen i Moldavien. Han möter många barn och ungdomar på flykt. 

Cezar och hans kollegor hjälper barn och unga på många sätt. Mat och boende är en del. Men att se till att barn inte försvinner och att hjälpa barn att ha kontakt med sin familj är saker som behövs när barn flytt. Man kanske inte fick med sig laddaren till mobilen.

Ofta behöver barn och vuxna också hjälp med sina känslor och att bearbeta de hemskheter man upplevt. Många mår bra av att berätta för någon annan hur de känner och tänker. Cezar delar med sig två citat av vad barn från Ukraina tänker om att vara i krig.

FN

När det är krig försöker FN och länder i närheten hjälpa till så att de som krigar slutar med det. Under tiden försöker de som bor där det är krig klara sig så gott det går. De flesta gömmer sig hemma eller där det känns säkert i närheten. Men många flyr. De flesta som flyr gör det i sitt land och en del tar sig till ett annat land.

Många vill hjälpa till

Organisationer och människor som vill hjälpa till gör många bra saker för de som drabbas av krig. Att köra mat och medicin till platser där allt är förstört är ett sätt att hjälpa till. Pengar, mediciner, mat och boende är några av de saker som behövs när människor flyr från sitt hem.

Läs mer om globala målet 16 - Fredliga och inkluderande samhällen

Till startsida för tema - Barn i konflikt