Nu har det gått ett helt år med krig i Ukraina. Rafiki svarar på några frågor om var Ukraina ligger och vad som händer. Hur har människorna i landet drabbats. Vad kan jag göra?
Var ligger Ukraina?
Ukraina ligger i Europa. Det gör Sverige också. Människor från Sverige och Ukraina studerar och arbetar i varandras länder. Då känns kriget närmare oss än när vi hör om krig i Myanmar eller Sydsudan. Ukraina är nära oss. Mellan Stockholm och Kiev är det 1 265 km, fågelvägen. Det är ungefär så långt som mellan Malmö och Haparanda, alltså inte längre än Sverige på längden. Man flyger till Ukraina på 2,5 h.
Vad händer?
Ryssland kom med militär till Ukraina i februari 2022. Det kallas att ett land invaderar ett annat land. Regeringen i Ukraina vill inte att Ryssland ska ta över makten i landet. Därför försöker militär från Ukraina stoppa Ryssland. Då blev det krig.
Vad som händer och hur olika städer blir beskjutna kan man se på film i alla media. Det måste man inte titta på. Men det är helt okej att ta reda på mer. Välj kanaler som är för barn och som du tror du kan lita på.
Vad händer med alla människor?
I städerna hörs larm innan det kommer bomber. Då skyndar sig alla till ett skyddsrum. Det kan vara i en källare eller kanske ner i tunnelbanan. Sedan går man hem när faran är över. Då hoppas man att huset finns kvar. Undrar hur det känns?
Många tänker att det är bäst att stanna där man bor. Där har man familj, vänner och vet hur allt fungerar. Så länge det finns ström kan de få information i mobilen eller på radion och TVn. Och man kanske inte vill lämna någon som är sjuk. Andra tänker: Här är farligt – vi måste åka till en säker plats. De flesta som flyr gör det inne i sitt eget land. Då tar man sig till en del av landet där det verkar lugnt. Men det kan ändra sig fort.
Fly till ett annat land?
Många i Ukraina tänker att det är bäst att ta med barnen till ett annat land. Då får inte pappor eller äldre storebröder följa med, för de måste stanna och hjälpa till att försvara Ukraina. Till grannländerna Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien kommer många flyktingar. En del har ingenting med sig. Andra känner någon som de försöker resa till. En som vet hur det känns att fly både i sitt eget land och till ett annat land är Abdullah som var elva år när han fick fly.
Hur blev det så här?
Det finns en lång historia bakåt i tiden. För 35 år sedan var både Ryssland och Ukraina delar av ett större land som hette Sovjetunionen. Sen delades det landet upp i många mindre länder, där Ryssland blev ett och Ukraina blev ett. Ryssland och Ukraina har länge varit ovänner om olika landområden. För åtta år sen tog Ryssland ett område från Ukraina som heter Krim. Två andra områden i Ukraina har under de senaste åren haft starka grupper som hellre vill vara en del av Ryssland. Det vill inte de andra som bor där och inte heller Ukrainas regering. Så de har faktiskt skjutit på varandra i flera år.
Orsaken till kriget? Ryssland har en förklaring och Ukraina har en förklaring. Det är alltid svårt att veta vad som är sant. Sveriges regering har tydligt förklarat att det är Ryssland som anfallit Ukraina utan orsak. Så säger de flesta länder i världen. Länder som är beroende av Ryssland säger mest ingenting. Rafiki har funderat på de vanligaste orsakerna till varför det finns krig.
Världens länder har kommit överens.
Alla länder har enats om barnkonventionen. Artikel 38 säger att barn ska skyddas från krig. Länderna har också enats om de globala målen. I mål nr 16, om fredliga samhällen, är första delmålet att minska våldet i världen.
Det här stämmer inte med det vi ser i Ukraina. Men resten av världen gör olika insatser för att få stopp på kriget. Och insatser för att hjälpa de som drabbas av kriget. Där kan vanliga människor också hjälpa till.
Vad gör du nu?
Ingen vet vart kriget tar vägen. Det har redan hållit på i mer än ett år, och kan ta slut snart men det kan också hålla på länge och det kan sprida sig. Många vuxna är oroliga och det är inte konstigt om barn också är oroliga.
- Barn är mer vana än vuxna med att tänka källkritiskt. Så gör det. Använd kanaler med material för barn.
- En del vuxna vet inte hur de ska säga. Så de håller tyst. Fråga dem. Prata med olika vuxna för de kan förklara på olika sätt.