Varför finns det krig?
Varför finns det krig?

Varför finns krig?

Olika människor tycker olika om saker. Ibland blir det en konflikt och man börjar bråka med varandra. Det går ofta att lösa konflikter genom att prata en stund om varför man tycker olika och hur man kan komma överens. Men ibland leder konflikter till hemska saker som krig.

Det är svårt att förklara exakt varför länder eller grupper krigar mot varandra. Här är några saker som kan gör att länder börjar kriga mot varandra.

Vill ha något dyrbart

Ibland handlar det om att det finns något dyrbart på en plats, något som många vill äga och inte vill dela det med andra. Människor har krigat om guld och olja.

Saknar något viktigt

Det kan också handla om att det saknas något viktigt som pengar, vatten eller mark att odla på. Det kanske inte räcker till alla, eller några vill ha mer än de andra. Då kan det bli konflikter, till och med krig.

Rädsla för andra

Ibland börjar krig för att människor är rädda. De kan vara rädda att någon annan ska skada dem eller börja kriga. Då kanske de börja kriga själva istället.

Vill inte ta ansvar

De som bestämmer vill ibland inte ta ansvar eller erkänna att de har gjort fel. Istället skyller de på ett annat land eller på andra människor i landet. Andra människor blir syndabockar, som de behandlar illa eller börjar kriga mot. I flera länder finns människor som måste fly på grund av krig och våld.

Visste du att?

De flesta som flyr gör det i sitt eget land eller till ett grannland. Ett fåtal kan resa långt bort, som exempelvis till Sverige.

Läs mer om globala målet 16 - Fredliga och inkluderande samhällen

Till startsida för tema - Barn i konflikt