Ansura från New Dehli i Indien, vill lära vuxna förstå
Ansura från New Dehli i Indien, vill lära vuxna förstå
Ansura tillsammans med sin mamma i området Bhalaswa i New Dehli, där de bor.
Barnparlamentet samlas för att diskutera miljö, hälsa och utbildning.
Barnparlamentet samlas för att diskutera miljö, hälsa och utbildning.
Indien ligger i södra Asien
Indien ligger i södra Asien

Ansura vill lära vuxna förstå

Ansura tycker det är viktigt att alla barn får gå i skolan. Genom skolan får man kunskap att förändra saker i världen, säger hon.

– Man lär sig så mycket i skolan. Allt ifrån att läsa till att ta hand om miljön eller hantera ett bråk.

Himlen är klarblå och solen gassar. Ansura har tagit skydd från värmen inne på fritids, ett center som Erikshjälpen stöder. Hit går hon varje dag efter skolan för att få hjälp med läxorna och träffa sina vänner. Hon tycker att skolan är både viktigt och rolig. Idag fick hon läxa i engelska. Ansuras favoritämne är språk. I Indien, där hon bor, talar man hindi.

– Vi har en väldigt bra lärare och vår bok i hindi är spännande. Vi läser berättelser och skriver mycket, säger hon.

“Det är många växter och djur som dör när miljön inte är ren.”

Det allra bästa med centret är barnparlamentet. Det är en grupp där man beslutar saker tillsammans. Alla barn har ansvar för en speciell fråga, till exempel; miljö, hälsa eller utbildning. Man diskuterar olika problem som finns i Bhalaswa och funderar på hur man kan lösa dem. De pratar mycket om miljön.

– Det är smutsigt här i området. Marken och luften är förorenad. Det är många växter och djur som dör när miljön inte är ren. Några av djuren här äter sopor som ligger på gatorna. Då blir de sjuka, säger Ansura.

“Då kan vi berätta samma sak för våra föräldrar som inte har gått i skolan.”

Bhalaswa ligger precis nedanför en stor soptipp och det finns mycket skräp på vägarna. Genom barnparlamentet har Ansura lärt sig att det är viktigt att slänga skräp i soptunnan och att man ska hålla miljön ren.

– Det är så många människor som kastar sopor på gatan. De borde återvinna och kasta skräpet i soptunnan istället. Genom att berätta för vuxna om vikten av en ren miljö kan barn göra skillnad, tror Ansura.

– Barn kan förändra. Se på lärarna här till exempel. De var barn och studerade hårt och nu är de lärare och lär oss att räkna, läsa och skriva. De berättar för oss om miljön. Då kan vi berätta samma sak för våra föräldrar som inte har gått i skolan.

“Vi går i skolan, gör våra läxor, hjälper till hemma, äter middag och sen är det dags att sova,”

När Ansura gjort sina läxor packar hon ihop skolböckerna. Hon tar dem under ena armen och greppar sin syster Mansura, 15 år, med den andra. Nu ska de hem och städa. Deras familj har flera hönor och varje dag måste hönsgården rengöras. Det är inte bara människor som måste ha rent omkring sig, berättar Ansura. Efter det hjälper systrarna till att tvätta familjens kläder. Och om tiden finns leker de kull eller kho/kho med de andra barnen i kvarteret.

– Men det finns inte så mycket tid över till lek. Vi går i skolan, gör våra läxor, hjälper till hemma, äter middag och sen är det dags att sova, säger Ansura.

Text och bild: Amanda Lindström

Ansura vill vara med och bestämma.

Naturen är viktig, tycker Ansura. Om alla får gå i skolan och lära sig, blir världen bättre. Jag vill vara med och bestämma, säger Ansura.

I Indien, där Ansura bor är det varmt. Ansura bor bredvid en soptipp. Ibland luktar det illa. Familjen lever av att sortera sopor och sälja. Deras hus är gjort av filtar och plast.

Naturen är smutsig. Det kommer gifter från soptippen. Det är farligt att dricka vattnet där Ansura bor. De vuxna behöver lära sig om miljön och gifterna, säger Ansura. Många av dem har inte gått i skolan.

Efter skolan går Ansura till ett fritids. Där finns ett ”barnparlament”. De får lära sig hur man tar ansvar och hur man bestämmer. Alla får vara med och bestämma. Alla är viktiga. Ansura berättar att hon gör sina läxor på fritids och att hon gillar språk.

Sen ska de hem och städa. Ansura och hennes syster ska städa hönsgården idag. Alla behöver ha det rent omkring sig, säger Ansura. Även hönsen, annars blir de sjuka.

Text och bild: Amanda Lindström

Tema: God utbildning för alla

Globala målen 4 - God utbildning
FNs Barnkonvention