Elvis och Oscar badar
Elvis och Oscar är bästa kompisar. Så länge det är ljust ute kan de spela fotboll, bada eller vara med kompisarna på gården.
Elvi
Elvis elmätare
Elvis

Elen hemma hos Elvis

Elvis och Oscar är bästa kompisar. De bor grannar,  år i samma klass och är tillsammans nästan jämt. Så  länge det är ljust ute kan de spela fotboll, bada eller vara med kompisarna på gården. När det blir mörkt finns det bara ljus inne i huset. Ute finns inga gatlyktor. Det enda som lyser är några eldar som familjer lagar mat vid.

Många av husen runtomkring har inte elektricitet. Men Elvis har ett fint kök i sitt hus. Hans familj lagar mat inomhus på gasspis och har ett kylskåp som drivs av el. För några år sedan kunde familjen köpa elektrisk utrustning till sitt hus. De köpte kontakter, kablar och en elmätare som visar hur mycket el de använder. Elmätare måste alla ha. Sen köpte de TV, spis, kylskåp och elektriska lampor. All el de använder betalas till elbolaget.

På taket på huset Elvis bor i ligger solcellsplattor. Elen från solcellerna använder familjen först för den elen är gratis.

– Solceller är bra för miljön och vi har sol nästan alla dagar på året i Kenya, säger Elvis.

Nästa år ska Elvis och Oscar byta skola. De ska börja på en internatskola. Samma skola som Elvis syskon går på. Där ska de bo hela veckorna och bara åka hem ibland och på loven.

– Om jag varit ensam hade det varit jättejobbigt, men nu har jag mina syskon där och Oscar så då känns det bra och spännande, säger han.

Den nya skolan har bara el från solceller. Elvis vet inte om det finns datorer på skolan.

– Kanske, säger han. Det skulle vara kul!

Text och foto: Bitte Arréhn

Elvis och Oscar är bästa kompisar. De går i samma klass och är grannar. När det är ljust ute sparkar de fotboll och leker.

När det blir mörkt måste de gå in. Det finns inte gatlyktor ute. Det är väldigt mörkt på kvällarna. Många av husen där Elvis bor har inte el eller lampor. Många familjer lagar mat ute över öppen eld. 

Inne har Elvis lampor. Elvis pappa och mamma har köpt kablar och satt in elektricitet i huset. De har TV, lampor och kylskåp. På taket har de solcellsplattor som gör el av solen.   

– Vi har sol varje dag här i Kenya, säger Elvis.  

– Man kan också köpa el från kommunen, säger Oscar. 

Nästa år ska Elvis och Oscar börja på en internatskola.

– Det känns spännande, säger Elvis.

Där ska de bo på skolan och bara åka hem ibland och på loven. På skolan bor också Elvis syskon. Det är bra, tycker Elvis och Oscar.

Elvis

Ålder: 9 år Klass: 3 Familj: pappa Steven, mamma Rhoda och tvillingsyskonen Ashley och Newton 12 år Bästa kompis: Oscar Gillar: fotboll, bada och vara med familjen. Bor: Kenya

Fundera på

  • Känner du någon som använder solceller?
  • Vad gör du på fritiden som behöver energi?
Globala målen nummer 7 - Hållbar energi till alla
FNs Barnkonvention
Tidning: Hållbar energi