Rafiki tema Hur bor barn?
Abdias Dah är tio år och bor i Burkina Fasos huvudstad, Ouagadougou.
Abdias hus i Burkina Faso
Bakom portarna till Abdias hus finns en liten innergård där familjen kan torka tvätt och parkera sina cyklar.
Abdias hus i Burkina Faso.
Abdias mamma jobbar på kontor och hans systrar studerar på universitetet.
Rafiki världskarta, Burkina Faso
Burkina Faso (rödmarkerat) ligger i västra Afrika

Abdias har ett fint hus

Abdias vet att det finns många olika sätt att bo på, både i det egna landet Burkina Faso och runt om i världen. Hans egen familj bor i ett hus i huvudstaden Ouagadougou. De köper oftast sin mat i en affär. Abdias vet också att familjer på landsbygden oftast lever av det som de själva kan odla.

I Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou bor Abdias Dah. Han är tio år gammal och bor i en stor villa med sin mamma, pappa och kusinen Jeremy.
– Jag har alltid bott här och jag trivs väldigt bra, säger Abdias.
– Min mamma jobbar för den burkinska folkbokföringen, pappa är pensionär och mina två systrar studerar på universitetet, fortsätter Abdias.
Han har en äldre bror också som bor i Taiwan i Asien där han går på ett universitet.

Hemma hos Abdias bor också hans mormor ibland. Mormor har ryggproblem och behöver ofta läkarvård som bara finns i Ouagadougou. Eftersom hon bor ute på landsbygden sover hon över hos Abdias familj när hon behöver åka till sjukhuset. Abdias delar rum med kusinen.
– Egentligen är Jeremy min kusin men vi har bott ihop så länge att vi räknar varandra som bröder, säger Abdias med ett leende.
Abdias tycker inte att det är särskilt jobbigt att dela rum med kusinen men önskar sig ett eget rum i framtiden. Som tur är håller familjen på att bygga om huset så med lite tur kanske Abdias önskan går i uppfyllelse snart. Han vet att det ska byggas till ett rum på övervåningen och tror att det kommer bli klart snart. Kanske kommer han få flytta in där, men det är inte bestämt ännu. Förutom det nya rummet har huset familjen bor i sju rum, om man räknar med köket.

Abdias familj har ganska gott om pengar och ett fint hus. I Burkina Faso bor det också många fattiga, som inte har rinnande vatten i sina hus.

Abdias familj har ganska gott om pengar. De har ett fint hus. De har rinnande vatten i köket och till toaletterna. Hans mamma lagar mat vid spisen i köket. I Burkina Faso bor det också många fattiga, som inte har rinnande vatten i sina hus.
– De får hämta vatten från pumpar och laga mat utomhus, berättar Abdias.
Abdias går i skolan en bit från hemmet. Han brukar inte gå dit själv eftersom trafiken i Ouagadougou är ganska farlig. Istället skjutsar hans föräldrar honom med bil till skolan. I skolan är hans favoritämnen historia, biologi och geografi. Abdias gillar att lära sig om hur hans omvärld fungerar och varför saker är som de är. Därför är det just dessa tre ämnen han gillar bäst.

I Burkina Faso är det väldigt varmt och på eftermiddagarna när Abdias kommer hem från skolan kan det vara 40 grader. När det är så varmt brukar han ta det lugnt och titta på tv:n de har i vardagsrummet. Abdias gillar tecknad film. Hans favorit är Dragon Ball och Naruto. När tv-programmen är slut för dagen gillar han att rita av karaktärerna från serierna han sett.

Mitt senaste pyssel är en snurra som är byggd av en bläckpenna och två korkar från PET-flaskor.

– När det är svalare ute brukar jag träna. Jag har en boxningssäck på rummet som jag boxar på. Annars pysslar jag ganska mycket. Mitt senaste pyssel är en snurra som är byggd av en bläckpenna och två korkar från PET-flaskor, berättar Abdias.

Abdias har tänkt ganska mycket på hur det är att bo i Burkina Faso. Han tänker att det är ett land där det finns stora skillnader i hur folk lever. Han själv, som är uppvuxen i en storstad, köper all mat i mataffären. De flesta i Burkina Faso bor på landsbygden. Där köper man inte mat så lätt. Där odlar man sin mat själv. Abdias tänker att det är bra att odla sin egen mat. Då behöver man inte lika mycket pengar.

Om du bor i en storstad och inte har mat att äta måste du låna pengar. Att låna pengar ger ofta problem. Abdias tänker att han själv skulle kunna bli bonde i framtiden. Eller advokat. Eller militär. Han har inte riktigt bestämt sig ännu.

Text och foto: Ella Li Jennersjö

Det finns ingen lättläst version av denna artikel.

Globala målen 11
FNs Barnkonvention
Rafikitidningen 2018/03