Corona orsakar mer hunger
Corona orsakar mer hunger

Corona orsakar mer hunger

Coronaviruset kom 2020. Då stängde många länder ner för att minska smittan. Då fick man inte gå ut. Många blev av med sitt jobb.

De som får jobb dag för dag kunde inte få det längre. Då kunde de inte heller tjäna pengar. Även många som hade en anställning förlorade den när företag gick i konkurs. Tillsammans gjorde det att familjer runt om i världen fick mindre pengar att köpa mat för.

Många stora jordbruk använder arbetare från andra länder. Till Spanien kommer jobbare från Nordafrika för att plantera och skörda tomater och annat. När gränserna stängs kan de inte komma och då odlas det mindre grönsaker och frukt. I Asien gjorde nedstängningen att de inte kunde odla lika mycket ris som vanligt. När det finns mindre mängd mat blir maten dyrare.

När det blir kriser drabbas de fattiga mest. Då måste alla hjälpas åt! 

Elvis och Oscar är bästa kompisar. De går i samma klass och är grannar. När det är ljust ute sparkar de fotboll och leker.

När det blir mörkt måste de gå in. Det finns inte gatlyktor ute. Det är väldigt mörkt på kvällarna. Många av husen där Elvis bor har inte el eller lampor. Många familjer lagar mat ute över öppen eld. 

Inne har Elvis lampor. Elvis pappa och mamma har köpt kablar och satt in elektricitet i huset. De har TV, lampor och kylskåp. På taket har de solcellsplattor som gör el av solen.   

– Vi har sol varje dag här i Kenya, säger Elvis.  

– Man kan också köpa el från kommunen, säger Oscar. 

Nästa år ska Elvis och Oscar börja på en internatskola.

– Det känns spännande, säger Elvis.

Där ska de bo på skolan och bara åka hem ibland och på loven. På skolan bor också Elvis syskon. Det är bra, tycker Elvis och Oscar.

Läs mer om globala målet 2 - Ingen hunger

Till startsida för tema - Ingen hunger

Tidning