Drömjobbet som skolkock!
Drömjobbet som skolkock!

Drömjobbet som skolkock

Emil älskade att laga mat när han var liten. Först tänkte han bli snickare, men han var bra på att laga mat och han tyckte det var roligare. Nu jobbar han som skolkock på en förskola och får barnen att gilla mat de aldrig provat förut.

– Barnen älskar när jag gör majsplättar med bulgur eller broccolisoppa. Den varmrökta laxen är också en favorit! Vi provar mat från hela världen.

Våga smaka

Emil tycker det är viktigt att våga smaka mat man inte ätit förut. Äter man olika sorters mat så får man i sig fler sorters näring som kroppen behöver. Då orkar man leka mer och lära sig fler saker. Han säger:

– Man behöver inte gilla allt, men om man vågar prova kan man hitta något nytt man gillar. Barnen får börja med att lukta, titta och smaka lite. Ibland tycker barnen att maten är bättre än godis!

Mat som nästan är gammal

Ibland köper Emil mat som nästan är gammal men som fortfarande går att äta. Då slipper affären kasta det. Han kastar också så lite mat som möjligt.

– Av potatisskal gör jag chips ibland som barnen får dippa i vitlöksdressing. Blir det potatis och kött över idag så gör jag pyttipanna av resterna imorgon.

Laga mat hållbart

Emil lagar också mycket vegetariskt mat. Det är mat utan kött. Han har lärt barnen vad kor ger människor och hur kor påverkar klimatet. Han har också berättat om hur mat man slänger kan bli biogas som fungerar som drivmedel för bussar och bilar.

Emil älskade att laga mat när han var liten. Nu jobbar han som skolkock på en förskola.

– Barnen älskar när jag gör majsplättar med bulgur. Vi provar mat från hela världen!

Våga smaka

Emil tycker att man ska smaka det man inte ätit förut. Då får man i sig olika näring som kroppen behöver. 

– Om man vågar prova kan man hitta något nytt man gillar. Ibland tycker barnen att maten är bättre än godis!

Släng inget

Ibland köper Emil mat som nästan är gammal. Men den går fortfarande att äta. Då slipper affären kasta det.

– Av potatisskal gör jag chips.

Laga hållbart

Emil lagar mycket vegetariskt mat. Det är mat utan kött. Han lär barnen att kor ger kött och mjölk till människor. Och att maten de slänger blir drivmedel för bussar.  


Läs mer om globala målet 2 - Ingen hunger

Till startsida för tema - Ingen hunger

Tidning