Några flickor utanför en butik med massa grejer.
Anisha och hennes vänner på väg hem från skolan.
Två flickor leker och skrattar.
Annet och Anisha som bor i Indien gillar att leka kull.

Fritid i Indien och Uganda

Rafiki har frågat barn i Indien och Uganda om deras fritid. Det finns både likheter och olikheter.  Några älskar att titta på film och några har nästan ingen fritid alls. De måste hjälpa till så familjen får mat. 

I Indien leker barnen kurragömma, kull, hoppar hopprep och spelar kula, cricket, fotboll, basket, kabaddi och kho-kho, både på skolgården och hemma. Några går mest runt och pratar med varandra. Både på landet och i stan finns det barn som ser mycket film på TV.

Barn i en indisk by berättar

Efter skolan äter barnen hemma, innan de hjälper till med familjens kor, getter eller odlingar. Efter att ha gjort läxor hinner de träffa kompisar eller leka med sina syskon.

Lite större barn som leker på en grusplan, de jagar varandra.
Både stora och små, tjejer och killar, spelar kabaddi.

Barn i staden Ranchi berättar

De flesta barn i Ranchi går i skolan. Därefter har de fritid. Men det finns barn som inte har fritid, utan måste jobba. Efter skolan hjälper de flesta till med att diska, handla eller laga mat.

Några tar extralektioner i skolan. De träffar kompisar, spelar på mobilen, leker med syskon, går en promenad med en kompis eller lyssnar på musik. Precis som i Sverige gillar de att lyssna på olika artister.

Ungdomar spelar fotboll på en stor grusplan. Höga hus i bakgrunden.


På landet och i stan i Uganda

Här skulle du känna igen väldigt många lekar och aktiviteter. Rafiki har träffat Henos och Ezekiel som berättar vad de gör.

Henos är 10 år och bor i Kampala, huvudstaden där är det asfalt och bilar överallt. När Rafiki träffar honom har han haft lektion i engelska på morgonen och skrivit texter.

Pojke tittar in i kameran, buskar och grusplan bakom honom.

Henos:
– På fritiden tycker jag om att spela fotboll med mina vänner. Jag brukar spela mittfältare. Mitt favoritlag är Gold Team. Jag tycker också om att läsa. Till exempel Star Wars. När jag är vuxen vill jag jobba som pilot.

Rafiki har frågat barn om deras fritid. Alla barn gör inte samma sak. Några älskar att titta på film och några har nästan ingen fritid alls.

I Indien leker barn kurragömma, kull och hoppar hopprep. De spelar kula, cricket, fotboll, basket, kabaddi och kho-kho. Det finns barn som ser mycket film. Både på landet och i stan är det samma lekar och sporter.

Barn i en indisk by berättar

Efter skolan hjälper barnen till med familjens kor, getter eller odlingar. Efter att ha gjort läxor hinner barnen ha fritid.

Lite större barn som leker på en grusplan, de jagar varandra.
Både stora och små, tjejer och killar, spelar kabaddi.

Barn i staden Ranchi berättar

Efter skolan hjälper de flesta till med att diska, handla eller laga mat. Sedan har de fritid. Det finns också barn som inte har fritid, utan måste jobba.

På fritiden tar några barn extra lektioner. Andra barn träffar kompisar. De spelar på mobilen, leker med syskon, går en promenad med en kompis eller lyssnar på musik. Precis som i Sverige gillar de att lyssna på olika artister.

På en ö i en stor sjö

Ezekiel bor på en ö i Victoriasjön. Det är på landet. De flesta fiskar och odlar. Ezekiel är 11 år. Han gillar engelska i skolan.

Pojke framför tegelvägg, ler in i kameran.

Ezekiel:
– Jag tycker om att leka och spela fotboll med mina vänner. När jag kommer hem från skolan äter jag mat först. Sedan diskar jag och tar hand om vår ko. Efter det gör jag mina läxor. På helgen hämtar jag vatten. I framtiden vill jag jobba som läkare.

En strand med gräs, båtar uppdragna, längst fram en cykel.

Läs mer om Barnkonventionen - Lek, vila och fritid

Till startsida för tema - Lek, vila och fritid

E-lektioner

Tidning