En pojke och en flicka på en skolgård, ler mot kameran.

Det här är fritid för oss

Amiira och Leo har gjort en film om barnkonventionens artikel 31 som handlar om rätt till vila, lek och fritid. Rafiki passar på att ställa några frågor.

Vad är fritid för dig, Amiira?

– För mig är fritid när jag kommer hem efter skolan och kan göra vad jag vill innan läxorna. Ibland vill jag gå och fika, ibland kolla på en film eller spela ett spel.

Vad är fritid för dig, Leo?

– Fritid för mig är när jag tränar. Det är också när jag är ensam hemma och har det tyst och lugnt och kan göra vad jag vill. Annars är det kul när vänner kommer förbi och man kan umgås och skratta ihop. Grejen är att få göra vad man känner för.

Hur mycket fritid har ni?

– Jag har jättemycket fritid! svarar Leo. Jag har bara läxor hemma och så hjälper jag till och passar mina småsyskon ibland. De är fyra år och tvillingar. Annars har jag fritid.

Förutom några inbokade träningar har Leo mycket tid att göra vad han känner för. Leo berättar att han tycker om att få hjälpa till hemma.

– Det är kul att känna att jag gör nytta. Det jag gör uppskattas och jag får uppmuntran och beröm!

Amiira tycker så här:

– Barn måste ju också hjälpa till och inte ta för givet att allt ska serveras. Det hjälper inte familjen. Man kan blanda fritid med att hjälpa till hemma och hitta en bra balans.

– Det är också bra att lära sig hur man tar hand om sig själv och ett hem.

När har man för lite fritid?

Leo och Amiira är överens om att för lite är när det är mer arbete än fritid. Då känner man sig sur, lättretlig, trött och ledsen.

Kan man ha fritid med sina föräldrar?

Båda svarar: ja! Amiira går gärna och shoppar med sin mamma, de kollar på film och äter mat. Leo och hans mamma lagar mat tillsammans ibland.

Läs mer om Barnkonventionen - Lek, vila och fritid

Till startsida för tema - Lek, vila och fritid

E-lektioner

Tidning