Asadul bor på en ö i en flod i Bangladesh
På skolgården finns en vattenpump och där kan eleverna dricka och tvätta sig.
Med vattnet från pumpen kan Asadul och de andra eleverna tvätta sig.
Vattenpumpen finns på skolgården.
Asadul och hans kompisar.
Asadul bor på en ö av lera. När vattnet stiger kan den rasa ner i floden.
På öarna odlas ris ända ut till kanterna. Ibland rasar odlingarna ned i vattnet när floden stiger.
Bangladesh ligger i södra Asien

Asadul bor på en ö i Bangladesh

Om man ska åka till ön där Asadul bor ska man först ta flyget från Sverige till Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Sedan åker man buss i några timmar. När man klivit av i Gaibandha åker man autoriksha i tjugo minuter. Sedan vidare med häst och vagn över sandbankarna ner mot floden. I sanden kör bilhjulen fast men hästhovar funkar bättre. Väl nere vid floden tar man båt till rätt ö. Spännande, eller hur!?

I Asaduls hus finns varken rinnande vatten eller toalett, men det är inget problem.
– Vi har toalett på gården och det är gångavstånd till närmsta vattenpump, berättar Asadul och pekar mot brunnen.

Asadul är 10 år och bor på ön Chowmohon i floden Brahmaputra i norra Bangladesh. Han bor i ett hus byggt av plåt, tillsammans med sin mamma, pappa, farmor och två yngre systrar. Familjen har kossor, getter och höns på gården. Asaduls pappa är bonde och jobbar på risfälten. Mamma är hemmafru, tar hand om hushållet, barnen och lagar mat. Asadul har, förutom sina två yngre systrar, också två äldre systrar. De bor inte längre på ön. De har flyttat till mormor, som bor i en större stad, för att kunna gå i skolan.

“Jag älskar att bada! Mina kompisar och jag brukar bada i floden varje dag. Ibland tar vi med oss tvål också för att tvätta oss och bli rena.”

Det bästa med ön Chowmohon är, menar Asadul, är att det finns så god mat och frukt där. Och så finns det många ställen att leka på.
– Jag älskar att bada! Mina kompisar och jag brukar bada i floden varje dag. Ibland tar vi med oss tvål också för att tvätta oss och bli rena, säger han. Det är viktigt att hålla sig ren, vet Asadul.
– Det förhindrar sjukdomar, det har vi lärt oss i skolan.

Om Asadul

Namn: Asadul Islam Ålder: 10 år Bor: Bangladesh
Familj: Mamma, pappa, farmor och fyra systrar. Gillar: Att leka med kompisar och bada.

För att hämta vatten måste man gå till byns vattenpump. Den ligger femtio meter från Asaduls hus.

Det finns många öar i norra Bangladesh. De flesta som bor här är fattiga på saker och ägodelar. Det är ingen självklarhet att varje familj har en egen toalett eller att de har vattenkranar i husen.

Asaduls familj har en egen toalett på gården. Den har hans föräldrar byggt. Det är ett hål i marken. Man sitter på huk över hålet. Toaletten finns utomhus och den har väggar av bambupinnar. För att hämta vatten måste man gå till byns vattenpump. Den ligger femtio meter från Asaduls hus. De är många hushåll som delar på vattenpumpen.
– Oftast hämtar min mamma vatten till huset och ibland går jag dit, berättar Asadul.

Asadul drömmer om att bli läkare och hjälpa de sjuka. Det finns inga läkare på ön där han bor.

Vatten är viktigt. Man måste dricka, använda det till matlagning, tvätta sig i eller borsta tänderna med. Asadul borstar tänderna varje morgon och kväll. Det tar bara några minuter för Asadul att gå till skolan. Han går i klass fem. Det bästa med skolan tycker han är att träffa sina vänner. De brukar skoja med varandra och leka på rasterna. Favoritleken heter “golla shyt”. Den liknar leken ”kull” eller ”ta fatt”. Asaduls favoritämne i skolan är engelska. Han drömmer om att bli läkare och hjälpa de sjuka. Det finns inga läkare på ön där Asadul bor.
– Läkare är viktiga för att alla ska kunna få hjälp om de blir sjuka, säger Asadul.

På ön finns skola bara upp till årskurs fem. Asadul tycker att det är tråkigt att det inte finns någon skola för de äldre barnen på ön.
– Skolan är viktig för att få kunskap. Om man vill bli läkare måste man gå länge i skolan.

Asadul poängterar också att det faktiskt är barns rättighet att få utbildning. Kanske kommer Asadul också flytta till en större stad som hans systrar gjort. Då kan han fortsätta att gå i skolan.

Text och foto: Caroline Karlsson

Häng med hem till Asadul!

Först flyger vi till Bangladesh. Sen tar vi bussen i några timmar. Vi kliver av i Gaibanda. Där hyr vi en ”autorischa” (liten mopedtaxi med fyra hjul). Vi åker ner mot kusten. När vägen blir sandig kör bilen fast. Då måste vi åka häst och vagn. Sist åker vi båt till ön där Asadul bor.

Asadul bor på en ö. Han älskar att bada med sina kompisar. I Asaduls hus finns inte toalett eller vattenkran. Asadul hämtar vatten i brunnen. Toalett har de ute i ett litet hus. Asadul har stor familj. Familjen har många djur. Kossor, getter och höns. Pappa är bonde och odlar ris. Asaduls äldsta systrar bor hos mormor inne i stan. Där finns skola för äldre barn. Snart måste Asadul också flytta för han går i femman nu. I stan finns klass sex och uppåt. Det är tråkigt att flytta, tycker Asadul.

Text och foto: Caroline Karlsson

Om Asadul

Namn: Asadul Islam Ålder: 10 år Bor: Bangladesh
Familj: Mamma, pappa, farmor och fyra systrar. Gillar: Att leka med kompisar och bada.

Vattnet i Bangladesh

Floderna i Bangladesh stiger när snön har smält i Himalaya och när monsunregnen kommer in från Indiska Oceanen. När jordens temperatur ökar blir det mer smältvatten och starkare monsuner. Detta gör att öarna där Asadul bor blir översvämmade.

Att fundera på:

– Var hämtar du ditt vatten?
– Vad använder du vatten till?
– Hur fungerar din toalett?

Tema: Rent vatten och sanitet

Globala målen 6 - Rent vatten och sanitet för alla
FNs Barnkonvention