Nice och Alice bor i Tanzania på Kilimanjaros sluttning.
Nice och Alice bor i Tanzania på Kilimanjaros sluttning.
Tanzania (rödmarkerat) ligger i östra Afrika.
Tanzania (rödmarkerat) ligger i östra Afrika.

Nice och Alices bästa böcker

Alice och Nice bor i Tanzania, på Kilimanjaros sluttning. I deras hem finns mest skolböcker. På biblioteket finns det inte så många böcker att alla kan låna hem. Där finns det både berättelseböcker och faktaböcker.

Böckerna som Alice och Nice lånar läser de på skolan. De läser deckare, böcker om vardagsliv och faktaböcker. De brukar läsa ett par timmar varje vecka. Många ungdomar i Tanzania tycker mer om att titta på TV än att läsa. Alice och Nice berättar att de gärna ser kärleksfilmer på TV.

Nices favoritböcker

Nice berättar om två av hennes favoritböcker. Den ena heter Passera som en skugga. Boken handlar om en familj där alla får hiv och den slutar med att alla i familjen dör.

– Jag gillar den boken för att jag lär mig saker samtidigt som den är underhållande, säger Nice.

En annan bok som Nice gillar heter Bonden Mabal. Den handlar om en bonde som är lat och inte vill jobba, men som ändå vill ha en stor skörd. Boken slutar med att han inte lyckas.

Alices favoritböcker

Alice berättar att en av hennes favoritböcker handlar om en tjej som heter Rehma. Hon jobbar i ett hem som hushållerska. En annan bok handlar om Howa, en kvinna som är busschaufför. Hon kör buss trots att hennes man inte tycker om det. När mannen inser att hon får lön för sitt arbete slutar han att klaga.

– Jag tycker om boken för att den visar för läsarna att även kvinnor kan köra buss, berättar Alice.

Läs mer om - Vad barn läser

Till startsida för tema - Vad barn läser