Rafikis tidning

Läs Rafikis tidningar. De har givits ut fyra gånger om året och handlar om var sitt tema kopplat till de globala målen eller artiklar ur barnkonventionen. Du kan beställa enstaka överexemplar av tidningen här.

Barns rätt till inflytande

Nytt!
2021/4 Om alla barns rätt att tänka, tycka och uttrycka
sina åsikter. Om rätten att tro på vilken religion man vill, eller ingen alls. Och rätten att delta i föreningar och fredliga möten.
Du får träffa Marion i Kenya som berättar om vad hon får tycka och tänka, och hur hon gör för att respektera andra. Från Kambodja hör vi Liden berätta om när han får bestämma

PDF - Läs tidningen

Rätt till lek, vila och fritid


2021/3 Vad är lek, vad är fritid och vad är egentligen vila? Och varför är det så viktigt med både vila och aktivitet? Vad säger barnkonventionen om barns rätt till lek, vila och fritid? I denna tidning träffar du Anisha i Indien, som berättar om vad hon gillar att göra när hon är ledig. Henos, Ezekiel, Leo och Amiira och många fler berättar vad de gör på sin fria tid. Och så tar vi reda på vad vuxna gör för att alla barn ska få en meningsfull fritid.

PDF - Läs tidningen
Rafikis tidning om barns rätt till sin familj

Barns rätt till sin familj


2021/2 Vad är en bra familj och hur kan en familj se ut? Vad säger barnkonventionen om barns rätt till sin familj? I denna tidning träffar du Luisa i Mocambique som fått en ny familj. Frida berättar hur de öppnade upp sitt hem för andra barn. Vi tar reda på hur familjer ser ut runt om i världen och hur man löser barns rätt att ha kontakt med sina biologiska föräldrar om man inte bor med dem. Och hur ser man till barnets bästa när en familj inte fungerar?

PDF - Läs tidningen
Rafikis tidning nr 1 2021 - Ta hand om jordklotet!

Ta hand om jordklotet!

2021/1Klimatet har blivit varmare och det påverkar allt som lever. Rafiki har tagit reda på hur och förklarar det. Ni får träffa barn i olika länder som berättar hur de tar hand om jordklotet. Vi kikar också på hur jordklotets hälsa påverkar barns tillgång till sina rättigheter, och lär oss mer om de tre globala mål som ska göra länderna bättre på att ta hand om jordklotet.

PDF - Läs tidningen
Rafikis tidning med tema - Världen är full av kompisar!

Kompis!

2020/4 I 100 tidningar har Rafiki träffat kompisar över hela världen! Rafiki betyder kompis på swahili och tidningen är fullproppad med goda vänner. Kan man vara kompis på olika sätt? Hur är man en bra kompis? Måste man vara lika varandra, bo i samma land eller gilla samma saker för att vara vänner? Rafiki frågar barn i olika länder. Förresten, vad gör du för att vara en bra kompis?

PDF - Läs tidningen
Rafikis tidning nr 3 2020 - Ingen hunger

Ingen hunger

2020/3 Detta tema handlar om mat! Den handlar om hur länder och människor gör för att alla ska kunna bli mätta. Om varför så många människor inte får tillräckligt med mat. Och om vad barn i olika länder äter.Ni träffar Jillo och Kame i Kenyas öken. Dewraj och Sandhyas bjuder in till sin skollunch i Indien. Emil är skolkock och berättar varför hans jobb är viktigt. Och mycket mer! 

PDF - Läs tidningen
Tidning 2 2020 Hållbar energi

Hållbar energi

2020/2 Globala målen 7 och Barnkonventionen artikel 6 –  Barns rätt till liv och utveckling. Du träffar Alphonas som med hjälp av solceller och skoldatorn kan fortsätta skolan efter årskurs 5. Elvis visar vad de använder el till hemma hos sig. Du får också läsa om energiförsörjning på Alphonas ö i Bangladesh. Rafiki förklarar också vad som egentligen menas med hållbar energi. 

PDF - Läs tidningen

Minskad ojämlikhet

2020/01Globala målen 10 och Barnkonventionen artikel 2 – Alla barn har samma värde och ingen får diskrimineras, oavsett vem man är och var man bor. Du träffar Nataly som röstar i skolvalet för att få rent vatten till alla i byn. Sandeep blev orättvist behandlad för sin funktions-nedsättning men blir rättvist behandlad nu. Elever i Sverige pratar om jämlikhet. Dessutom finns quiz, recept och lekar.

PDF - Läs tidningen

Schyssta jobb

2019/04 Globala målen 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. I FNs Barnkonvention står det att ”Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som skadar barnet eller hindrar hans/hennes skolgång.” Rafiki har besökt Julianah i Uganda som var 10 år när hon tvingades sluta skolan och börja jobba. Muzzamil, som bor i Indien, var 8 år när han började jobba på fabrik.

PDF - Läs online

Vatten och sanitet

2019/03 Globala målen 6 – rent vatten och sanitet. Målet är att alla ska ha råd med säkert vatten år 2030. I dag är det 7 av 10 människor i världen som har det. Rafiki har besökt Asadul i Bangladesh. Han bor på en ö av lera som kan rasa ner i floden om vattnet stiger. Rita bor i Indien, i hennes by är det djuren som behöver mest vatten. Lär dig också tipsen för att bli vattensmart!

PDF - Läs online

Världen hänger ihop

2019/02Globala målen 17 – världen hänger ihop. Samarbete krävs över hela världen. Rafiki besöker Guatemala och träffar barn i Panajachel. Moa vill göra slut på orättvisorna i världen. Salome, 12 år, vill att vi ska respektera jordklotet och ge tillbaka det vi kan. Testa också dina kunskaper om gobala målen i vår QUIZ.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/04

Bra skola för alla

2019/01Globala målen 4 – god utbildning för alla.Hur ser det ut med skola i olika länder och får barnen där utbildningen de har rätt till? Vi möter bland annat Ansura i Indien som lärt sig att barn kan göra skillnad. I Zimbabwe bor Takudzwa som tycker att det bästa med skolan är att lära sig nya saker. Lär dig också den roliga leken Ngodo.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/04

Ingen fattigdom

2018/04 Globala målen 1 – ingen fattigdom. Varför finns fattigdom och vilka är vägarna ur det. I utkanten av Indiens huvudstad, New Dehli, möter vi Sakir som bor vid en soptipp. Nyaing är 11 år och lever i Laos. Hon får bo vid skolan och åker till sin hemby varannan helg. Rafiki testar också tärningspelet som går ut på att dela med sig.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/03

Hur bor barn?

2018/03Globala målen 11 är att alla ska ha en bra bostad senast 2030. I detta nummer ser du hur barn, från alla världens hörn, bor. Vi hälsar på Abdias som bor i ett fint hus i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. I Kenya möter vi 6-åriga Mercy och i Laos är vi hemma hos Noy vars hus står på pålar.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/02

Vad barn läser

2018/02Globala målen 4 och Barnkonventionen artikel 17. Vi träffar Beatrice som bor i Razeni, en liten by i Moldavien. Hon älskar att läsa. Rafiki har också besökt Laos och lärt sig vad barn läser där och hur man för sagorna vidare genom generationerna. Pysslet visar dig hur du gör dina egna kuvert!

PDF - Läs online
Rafiki 2018/01

Barn i konflikt

2018/01Globala målen16. Vi möter barn som har varit med om krig och fått fly från sina hem. Vi möter Bissan från Syrien, Abdullah från Irak och får veta mer om folkgruppen Rohingyas som förföljs svårt i Myanmar. Vi besöker också världens största flyktingläger, Bidi Bidi i norra Uganda.

PDF - Läs online
Rafiki 2017/04

Återbruk

2017/04Globala målen 12. Återbruk är något alla vinner på. I Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, möter vi Vannak och Chivorn som ser återbruk som en självklarhet. Ta en titt på avfallstrappan som lär dig att minska dina sopor. Dessutom får du tips om hur du kan återbruka en gammal ram!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/03

Att må bra

2017/03Globala målen 3. En del är nyttigt och annat är onyttigt. Ibland blir vi sjuka – vad gör vi då? Rossette och Allan från Uganda funderar på vad som är hälsosamt och vad som kanske inte är det. Vad kan hända i andra länder när man blir sjuk? Pyssel: Angel lär dig att bygga en egen basketkorg!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/02

Koll på tekniken

2017/02 Om barn och teknik på olika platser. I El Salvador grejar Daniela med datorn i skolan. Hos Mercy i Malawi saknas det ström. När får man en egen telefon? Rafiki förklarar globala målen 9 om industri och infrastruktur. Teknikpyssel: stek en köttbulle!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/01

Mat och jämställdhet

2017/01 Globala målen 5. Flera barn tycker till om mat & jämställdhet. Rafiki träffar Lizzy i Guatemala. Hon har åsikter om tjejers rättigheter och tycker att killar ska kunna laga mat. Intervju med kocken Johanna Westman och så kan du prova att laga Platanos.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/04

Minoriteter

2016/04 Barnkonventionen artikel 2: Ingen får diskrimineras. I Sverige finns minoriteter som behandlats sämre än andra. Rafiki berättar om dem. Szandra tillhör en folkgrupp som kallas romer som sedan lång tid har varit diskriminerad både i Rumänien och Sverige. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation? Rafikitipset: Våga se varandra.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/03

Välkommen

2016/03 Rafiki har samlat ihop tips och erfarenheter för den som kommer ny till en klass eller får en ny klasskamrat. Sadaf har kommit ny till en klass två gånger, hon vet hur det är. Baraka har bytt skola en gång. Läs om hur de kände sig välkomnade. Och så får du tips på bra mellanmål!

PDF - Läs online
Rafiki 2016/02

Nya och gamla mål

2016/02 Globala målen – vad är det? Hur gick det med Millenniemålen? Rafiki ger några svar. Naing från Myanmar och Olivia från Malawi berättar vad som blivit bättre. Rafiki tipsar om vad du kan göra för att världen ska bli bättre.Och med koll på alla mål kan du göra Rafikis mellanmål.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/01

Alla har rätt att vara med

2016/01 Rafiki har träffat Swabiya, Yosef och Lovisa. De delar med sig av hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Du kan läsa om vad det står i barnkonventionen om detta. Rafiki förklarar vad orden betyder och tipsar om en lek där alla kan delta på lika eller olika villkor.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/04

Klimatförändring

2015/04 Kan du påverka klimatet? Sheela bor i Bangladesh. Hennes vardag är årliga översvämningar. I takt med klimatets förändring ökar risken för större översvämningar och mer regn. Vi förklarar också vad som menas med klimatförändringar. Rafiki jämför hur vi bygger hus för olika klimat.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/03

Fair trade

2015/03 Rafiki träffar Simran i Indien. Hennes mamma jobbar med rättvis handel och lär andra att sy. Hon vet varför det blir bättre för Simran och andra barn. I Guatemala odlas kakao. Kolla in hur barnen där kan påverkas om du väljer choklad som är märkt med Fairtrade. Prova att göra en glassbanan eller fundera på hur bomull kommer till din tröja!

PDF - Läs online
Rafiki 2015/02

Att flytta

2015/02 Kumkum från Indien fick flytta för att mamma och pappa inte hade jobb, de flyttade till något bättre. Khaled från Syrien fick fly, hans familj fick lämna allt för att komma bort från kriget. Om du måste fly, vart ska du då? Läs också om vad barnkonventionen säger om flyktingbarns rätt till skydd.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/01

Vatten

2015/01Elisabeth bor där det saknas vatten. Hon hämtar ur en brunn. Jämför hur olika barn har det med dricksvatten. Hos Diego turas de om att bära in dunkar med vatten. Kan vattnet ta slut? William tränar simning.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/04

Att vara en bra kompis

2014/04 I Estland bor Andrei och Marten – de är kompisar. De och andra barn från olika länder tänker och tycker om hur man gör för att vara en bra kompis. Läs om dem och fundera på om det skiljer så mycket mellan länderna. I Estland träffade Rafiki en stork också!

PDF - Läs online
Rafiki 2014/03

Skydd från droger

2014/03 Om att barn påverkas av droger. Vad säger barnkonventionen om droger? Och möt Upendo vars pappa var fast i droger. Dessutom har Rafiki träffat tennisspelaren Ellen från Värnamo och en Agamaödla som är ett kräldjur i Afrika.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/02

Rätt till privatliv

2014/02 Vem läser dina brev? Vad har du som är ditt eget. Vem använder dina saker? Får du kolla i din kompis mobil? Artikel 16 i bankonventionen har regler som ska skydda barn. Rafiki träffar Dinesh i Nepal och Alice i Tanzania. De berättar om hemligheter och privata saker.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/01

Rätt till information

2014/01 Du får möta Jakob i Östeuropa och Mariam i Västafrika och läsa om deras vardag. Lär dig mer om Barnkonventionens artikel 17 om barns rätt till information. Prova en ritlek och se hur informationen kommer fram. Om delfinen som är bra på kommunikation.

PDF - Läs online
Rafiki 2013/04

Skydd från skadligt arbete

2013/04 Rafiki har träffat Kasajja i Uganda som berättar hur det är att vara barn och arbeta. Ravina och hennes kompisar arbetar med att krossa sten. Vad säger barnkonventionen om barnarbete?

PDF - Läs online
Rafiki 2013/03

Barnets bästa först

2013/03 Rafiki träffar Gaesiram som är med i barnparlamentet i sin by. Lidie gillar geografi och är med i en klubb för barns rättigheter. Barnkonventionen om att alla beslut som berör barn ska tas med barns bästa för ögonen. Träffa surikaten!

PDF - Läs online
Rafiki 2013/02

Rätt till familj

2013/02 Graces föräldrar dog för många år sedan i sjukdomen Aids men hon har ändå en jättestor familj. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till sin familj? Träffa elefantbebisar utanför Nairobi och kolla in en fruktsallad som inte går att äta!

PDF - Läs online
Rafiki 2013/01

Att få vara frisk

2013/01Om barns rätt till god hälsa. Läs om Kelly som testat synen och fick glasögon. Rafiki träffar också Nisha som har judo i klassrummet. Vem ansvarar för att barn ska få vara friska? Möt också fru Giraff!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/04

Rätt till hem, mat och kläder

2012/04Hur bor barn på andra platser? Möt Maria, Elena och Isaac och några andra barn. De har ett hem – kolla in det. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till ett hem? Warda från Tanzania är trygg med sig själv. Pysslet: gör din egen presentask!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/03

Rätt att vara med och bestämma

2012/03 Träffa Bonny från Kambodja som gillar att cykla. Rafiki frågar barn om vad de bestämmer över. På skolan Lumière i Mali har eleverna en egen regering. Barnkonventionen: Barn har rätt att få vara med och bestämma. Lär dig allt om tigern och baka din egen tigerkaka!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/02

Rätt till en identitet

2012/02 Hälsa på i Sydsudan, där bor Tabu och Ludga. Medborgare i världens nyaste land. Rafiki har ställt frågan: Vad betyder ditt namn? Barnkonventionen om rätten till namn, medborgarskap och familj. Lär dig den roliga namnleken!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/01

Rätt till liv och utveckling

2012/01 Rafiki möter Samira som väntar på regn och Hasan som har översvämning varje år. Lite vatten, mycket vatten och ett varmare klimat. Hänger det ihop? Barnkonventionen om alla barns rätt till liv och utveckling. Pyssel: gör din egen ljuslykta!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/04

Rätt till lek, vila och fritid

2011/04Rafiki besöker Galgallu som bor i Kenya och Andries i Moldavien. Vad är arbete och vad är fritid? Prova den moldaviska leken ”Döda fågeln”.

PDF - Läs online
Rafiki 2011/02

Alla barn har samma värde

2011/03Ramkrishna i Indien och Romina i Guatemala berättar om sin vardag. Barnkonventionen om allas rätt till lika behandling. Pyssel: gör ett kompisband!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/03

Rätt att gå i skolan

2011/02 Rafiki träffar klasskompisarna Sandy, Angelica och Kenia i Guatemala. Nene i Mali fick en andra chans tack vare ”Speed School”. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt att gå i skolan? Äppelsnacks! Träffa lemuren! Spela Rafikis spel om att gå till skolan!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/01

Ekologiska fotspår

2011/01 Rafiki har funderat på ekologiska fotavtryck. Sareeta från Nepal, Linn från Sverige och Kongozanga från Mali berättar om hur deras vardag kan påverka miljön. Gör Rafikis klimattest. Pyssel: gör ditt eget ull-halsband!

PDF - Läs online