Barns rätt till inflytande
Nytt!
2021/4 Om alla barns rätt att tänka, tycka och uttrycka
sina åsikter. Om rätten att tro på vilken religion man vill, eller ingen alls. Och rätten att delta i föreningar och fredliga möten.
Du får träffa Marion i Kenya som berättar om vad hon får tycka och tänka, och hur hon gör för att respektera andra. Från Kambodja hör vi Liden berätta om när han får bestämma
Rätt till lek, vila och fritid
2021/3 Vad är lek, vad är fritid och vad är egentligen vila? Och varför är det så viktigt med både vila och aktivitet? Vad säger barnkonventionen om barns rätt till lek, vila och fritid? I denna tidning träffar du Anisha i Indien, som berättar om vad hon gillar att göra när hon är ledig. Henos, Ezekiel, Leo och Amiira och många fler berättar vad de gör på sin fria tid. Och så tar vi reda på vad vuxna gör för att alla barn ska få en meningsfull fritid.
Barns rätt till sin familj
2021/2 Vad är en bra familj och hur kan en familj se ut? Vad säger barnkonventionen om barns rätt till sin familj? I denna tidning träffar du Luisa i Mocambique som fått en ny familj. Frida berättar hur de öppnade upp sitt hem för andra barn. Vi tar reda på hur familjer ser ut runt om i världen och hur man löser barns rätt att ha kontakt med sina biologiska föräldrar om man inte bor med dem. Och hur ser man till barnets bästa när en familj inte fungerar?
Ta hand om jordklotet!
2021/1Klimatet har blivit varmare och det påverkar allt som lever. Rafiki har tagit reda på hur och förklarar det. Ni får träffa barn i olika länder som berättar hur de tar hand om jordklotet. Vi kikar också på hur jordklotets hälsa påverkar barns tillgång till sina rättigheter, och lär oss mer om de tre globala mål som ska göra länderna bättre på att ta hand om jordklotet.
PDF - Läs tidningenKompis!
2020/4 I 100 tidningar har Rafiki träffat kompisar över hela världen! Rafiki betyder kompis på swahili och tidningen är fullproppad med goda vänner. Kan man vara kompis på olika sätt? Hur är man en bra kompis? Måste man vara lika varandra, bo i samma land eller gilla samma saker för att vara vänner? Rafiki frågar barn i olika länder. Förresten, vad gör du för att vara en bra kompis?
PDF - Läs tidningenIngen hunger
2020/3 Detta tema handlar om mat! Den handlar om hur länder och människor gör för att alla ska kunna bli mätta. Om varför så många människor inte får tillräckligt med mat. Och om vad barn i olika länder äter.Ni träffar Jillo och Kame i Kenyas öken. Dewraj och Sandhyas bjuder in till sin skollunch i Indien. Emil är skolkock och berättar varför hans jobb är viktigt. Och mycket mer!
PDF - Läs tidningenHållbar energi
2020/2 Globala målen 7 och Barnkonventionen artikel 6 – Barns rätt till liv och utveckling. Du träffar Alphonas som med hjälp av solceller och skoldatorn kan fortsätta skolan efter årskurs 5. Elvis visar vad de använder el till hemma hos sig. Du får också läsa om energiförsörjning på Alphonas ö i Bangladesh. Rafiki förklarar också vad som egentligen menas med hållbar energi.
PDF - Läs tidningenMinskad ojämlikhet
2020/01Globala målen 10 och Barnkonventionen artikel 2 – Alla barn har samma värde och ingen får diskrimineras, oavsett vem man är och var man bor. Du träffar Nataly som röstar i skolvalet för att få rent vatten till alla i byn. Sandeep blev orättvist behandlad för sin funktions-nedsättning men blir rättvist behandlad nu. Elever i Sverige pratar om jämlikhet. Dessutom finns quiz, recept och lekar.
PDF - Läs tidningenSchyssta jobb
2019/04 Globala målen 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. I FNs Barnkonvention står det att ”Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som skadar barnet eller hindrar hans/hennes skolgång.” Rafiki har besökt Julianah i Uganda som var 10 år när hon tvingades sluta skolan och börja jobba. Muzzamil, som bor i Indien, var 8 år när han började jobba på fabrik.
PDF - Läs onlineVatten och sanitet
2019/03 Globala målen 6 – rent vatten och sanitet. Målet är att alla ska ha råd med säkert vatten år 2030. I dag är det 7 av 10 människor i världen som har det. Rafiki har besökt Asadul i Bangladesh. Han bor på en ö av lera som kan rasa ner i floden om vattnet stiger. Rita bor i Indien, i hennes by är det djuren som behöver mest vatten. Lär dig också tipsen för att bli vattensmart!
PDF - Läs onlineVärlden hänger ihop
2019/02Globala målen 17 – världen hänger ihop. Samarbete krävs över hela världen. Rafiki besöker Guatemala och träffar barn i Panajachel. Moa vill göra slut på orättvisorna i världen. Salome, 12 år, vill att vi ska respektera jordklotet och ge tillbaka det vi kan. Testa också dina kunskaper om gobala målen i vår QUIZ.
PDF - Läs onlineBra skola för alla
2019/01Globala målen 4 – god utbildning för alla.Hur ser det ut med skola i olika länder och får barnen där utbildningen de har rätt till? Vi möter bland annat Ansura i Indien som lärt sig att barn kan göra skillnad. I Zimbabwe bor Takudzwa som tycker att det bästa med skolan är att lära sig nya saker. Lär dig också den roliga leken Ngodo.
PDF - Läs onlineIngen fattigdom
2018/04 Globala målen 1 – ingen fattigdom. Varför finns fattigdom och vilka är vägarna ur det. I utkanten av Indiens huvudstad, New Dehli, möter vi Sakir som bor vid en soptipp. Nyaing är 11 år och lever i Laos. Hon får bo vid skolan och åker till sin hemby varannan helg. Rafiki testar också tärningspelet som går ut på att dela med sig.
PDF - Läs onlineHur bor barn?
2018/03Globala målen 11 är att alla ska ha en bra bostad senast 2030. I detta nummer ser du hur barn, från alla världens hörn, bor. Vi hälsar på Abdias som bor i ett fint hus i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. I Kenya möter vi 6-åriga Mercy och i Laos är vi hemma hos Noy vars hus står på pålar.
PDF - Läs onlineVad barn läser
2018/02Globala målen 4 och Barnkonventionen artikel 17. Vi träffar Beatrice som bor i Razeni, en liten by i Moldavien. Hon älskar att läsa. Rafiki har också besökt Laos och lärt sig vad barn läser där och hur man för sagorna vidare genom generationerna. Pysslet visar dig hur du gör dina egna kuvert!
PDF - Läs onlineBarn i konflikt
2018/01Globala målen16. Vi möter barn som har varit med om krig och fått fly från sina hem. Vi möter Bissan från Syrien, Abdullah från Irak och får veta mer om folkgruppen Rohingyas som förföljs svårt i Myanmar. Vi besöker också världens största flyktingläger, Bidi Bidi i norra Uganda.
PDF - Läs onlineÅterbruk
2017/04Globala målen 12. Återbruk är något alla vinner på. I Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, möter vi Vannak och Chivorn som ser återbruk som en självklarhet. Ta en titt på avfallstrappan som lär dig att minska dina sopor. Dessutom får du tips om hur du kan återbruka en gammal ram!
PDF - Läs onlineAtt må bra
2017/03Globala målen 3. En del är nyttigt och annat är onyttigt. Ibland blir vi sjuka – vad gör vi då? Rossette och Allan från Uganda funderar på vad som är hälsosamt och vad som kanske inte är det. Vad kan hända i andra länder när man blir sjuk? Pyssel: Angel lär dig att bygga en egen basketkorg!
PDF - Läs onlineKoll på tekniken
2017/02 Om barn och teknik på olika platser. I El Salvador grejar Daniela med datorn i skolan. Hos Mercy i Malawi saknas det ström. När får man en egen telefon? Rafiki förklarar globala målen 9 om industri och infrastruktur. Teknikpyssel: stek en köttbulle!
PDF - Läs onlineMat och jämställdhet
2017/01 Globala målen 5. Flera barn tycker till om mat & jämställdhet. Rafiki träffar Lizzy i Guatemala. Hon har åsikter om tjejers rättigheter och tycker att killar ska kunna laga mat. Intervju med kocken Johanna Westman och så kan du prova att laga Platanos.
PDF - Läs onlineMinoriteter
2016/04 Barnkonventionen artikel 2: Ingen får diskrimineras. I Sverige finns minoriteter som behandlats sämre än andra. Rafiki berättar om dem. Szandra tillhör en folkgrupp som kallas romer som sedan lång tid har varit diskriminerad både i Rumänien och Sverige. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation? Rafikitipset: Våga se varandra.
PDF - Läs onlineVälkommen
2016/03 Rafiki har samlat ihop tips och erfarenheter för den som kommer ny till en klass eller får en ny klasskamrat. Sadaf har kommit ny till en klass två gånger, hon vet hur det är. Baraka har bytt skola en gång. Läs om hur de kände sig välkomnade. Och så får du tips på bra mellanmål!
PDF - Läs onlineNya och gamla mål
2016/02 Globala målen – vad är det? Hur gick det med Millenniemålen? Rafiki ger några svar. Naing från Myanmar och Olivia från Malawi berättar vad som blivit bättre. Rafiki tipsar om vad du kan göra för att världen ska bli bättre.Och med koll på alla mål kan du göra Rafikis mellanmål.
PDF - Läs onlineAlla har rätt att vara med
2016/01 Rafiki har träffat Swabiya, Yosef och Lovisa. De delar med sig av hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Du kan läsa om vad det står i barnkonventionen om detta. Rafiki förklarar vad orden betyder och tipsar om en lek där alla kan delta på lika eller olika villkor.
PDF - Läs onlineKlimatförändring
2015/04 Kan du påverka klimatet? Sheela bor i Bangladesh. Hennes vardag är årliga översvämningar. I takt med klimatets förändring ökar risken för större översvämningar och mer regn. Vi förklarar också vad som menas med klimatförändringar. Rafiki jämför hur vi bygger hus för olika klimat.
PDF - Läs onlineFair trade
2015/03 Rafiki träffar Simran i Indien. Hennes mamma jobbar med rättvis handel och lär andra att sy. Hon vet varför det blir bättre för Simran och andra barn. I Guatemala odlas kakao. Kolla in hur barnen där kan påverkas om du väljer choklad som är märkt med Fairtrade. Prova att göra en glassbanan eller fundera på hur bomull kommer till din tröja!
PDF - Läs onlineAtt flytta
2015/02 Kumkum från Indien fick flytta för att mamma och pappa inte hade jobb, de flyttade till något bättre. Khaled från Syrien fick fly, hans familj fick lämna allt för att komma bort från kriget. Om du måste fly, vart ska du då? Läs också om vad barnkonventionen säger om flyktingbarns rätt till skydd.
PDF - Läs onlineVatten
2015/01Elisabeth bor där det saknas vatten. Hon hämtar ur en brunn. Jämför hur olika barn har det med dricksvatten. Hos Diego turas de om att bära in dunkar med vatten. Kan vattnet ta slut? William tränar simning.
PDF - Läs onlineAtt vara en bra kompis
2014/04 I Estland bor Andrei och Marten – de är kompisar. De och andra barn från olika länder tänker och tycker om hur man gör för att vara en bra kompis. Läs om dem och fundera på om det skiljer så mycket mellan länderna. I Estland träffade Rafiki en stork också!
PDF - Läs onlineSkydd från droger
2014/03 Om att barn påverkas av droger. Vad säger barnkonventionen om droger? Och möt Upendo vars pappa var fast i droger. Dessutom har Rafiki träffat tennisspelaren Ellen från Värnamo och en Agamaödla som är ett kräldjur i Afrika.
PDF - Läs onlineRätt till privatliv
2014/02 Vem läser dina brev? Vad har du som är ditt eget. Vem använder dina saker? Får du kolla i din kompis mobil? Artikel 16 i bankonventionen har regler som ska skydda barn. Rafiki träffar Dinesh i Nepal och Alice i Tanzania. De berättar om hemligheter och privata saker.
PDF - Läs onlineRätt till information
2014/01 Du får möta Jakob i Östeuropa och Mariam i Västafrika och läsa om deras vardag. Lär dig mer om Barnkonventionens artikel 17 om barns rätt till information. Prova en ritlek och se hur informationen kommer fram. Om delfinen som är bra på kommunikation.
PDF - Läs onlineSkydd från skadligt arbete
2013/04 Rafiki har träffat Kasajja i Uganda som berättar hur det är att vara barn och arbeta. Ravina och hennes kompisar arbetar med att krossa sten. Vad säger barnkonventionen om barnarbete?
PDF - Läs onlineBarnets bästa först
2013/03 Rafiki träffar Gaesiram som är med i barnparlamentet i sin by. Lidie gillar geografi och är med i en klubb för barns rättigheter. Barnkonventionen om att alla beslut som berör barn ska tas med barns bästa för ögonen. Träffa surikaten!
PDF - Läs onlineRätt till familj
2013/02 Graces föräldrar dog för många år sedan i sjukdomen Aids men hon har ändå en jättestor familj. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till sin familj? Träffa elefantbebisar utanför Nairobi och kolla in en fruktsallad som inte går att äta!
PDF - Läs onlineAtt få vara frisk
2013/01Om barns rätt till god hälsa. Läs om Kelly som testat synen och fick glasögon. Rafiki träffar också Nisha som har judo i klassrummet. Vem ansvarar för att barn ska få vara friska? Möt också fru Giraff!
PDF - Läs onlineRätt till hem, mat och kläder
2012/04Hur bor barn på andra platser? Möt Maria, Elena och Isaac och några andra barn. De har ett hem – kolla in det. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till ett hem? Warda från Tanzania är trygg med sig själv. Pysslet: gör din egen presentask!
PDF - Läs onlineRätt att vara med och bestämma
2012/03 Träffa Bonny från Kambodja som gillar att cykla. Rafiki frågar barn om vad de bestämmer över. På skolan Lumière i Mali har eleverna en egen regering. Barnkonventionen: Barn har rätt att få vara med och bestämma. Lär dig allt om tigern och baka din egen tigerkaka!
PDF - Läs onlineRätt till en identitet
2012/02 Hälsa på i Sydsudan, där bor Tabu och Ludga. Medborgare i världens nyaste land. Rafiki har ställt frågan: Vad betyder ditt namn? Barnkonventionen om rätten till namn, medborgarskap och familj. Lär dig den roliga namnleken!
PDF - Läs onlineRätt till liv och utveckling
2012/01 Rafiki möter Samira som väntar på regn och Hasan som har översvämning varje år. Lite vatten, mycket vatten och ett varmare klimat. Hänger det ihop? Barnkonventionen om alla barns rätt till liv och utveckling. Pyssel: gör din egen ljuslykta!
PDF - Läs onlineRätt till lek, vila och fritid
2011/04Rafiki besöker Galgallu som bor i Kenya och Andries i Moldavien. Vad är arbete och vad är fritid? Prova den moldaviska leken ”Döda fågeln”.
PDF - Läs onlineAlla barn har samma värde
2011/03Ramkrishna i Indien och Romina i Guatemala berättar om sin vardag. Barnkonventionen om allas rätt till lika behandling. Pyssel: gör ett kompisband!
PDF - Läs onlineRätt att gå i skolan
2011/02 Rafiki träffar klasskompisarna Sandy, Angelica och Kenia i Guatemala. Nene i Mali fick en andra chans tack vare ”Speed School”. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt att gå i skolan? Äppelsnacks! Träffa lemuren! Spela Rafikis spel om att gå till skolan!
PDF - Läs onlineEkologiska fotspår
2011/01 Rafiki har funderat på ekologiska fotavtryck. Sareeta från Nepal, Linn från Sverige och Kongozanga från Mali berättar om hur deras vardag kan påverka miljön. Gör Rafikis klimattest. Pyssel: gör ditt eget ull-halsband!
PDF - Läs online