Rafikis tidning

Läs Rafikis tidningar. De ges ut fyra gånger om året och handlar om var sitt tema kopplat till de globala målen eller artiklar ur barnkonventionen. Du kan beställa enstaka exemplar eller prenumerera på tidningen här.

Tidning 2 2020 Hållbar energi
Hållbar energi

2020/02Globala målen nr 7 och Barnkonventionen artikel 6 –  Barns rätt till liv och utveckling. Du träffar Alphonas som med hjälp av solceller och skoldatorn kan fortsätta skolan efter årskurs 5. Elvis visar vad de använder el till hemma hos sig. Du får också läsa om energiförsörjning på Alphonas ö i Bangladesh. Rafiki förklarar också vad som egentligen menas med hållbar energi. 

PDF - Läs online
Minskad ojämlikhet

2020/01Globala målen nr 10 och Barnkonventionen artikel 2 – Alla barn har samma värde och ingen får diskrimineras, oavsett vem man är och var man bor. Du träffar Nataly som röstar i skolvalet för att få rent vatten till alla i byn. Sandeep blev orättvist behandlad för sin funktions-nedsättning men blir rättvist behandlad nu. Elever i Sverige pratar om jämlikhet. Dessutom finns quiz, recept och lekar.

PDF - Läs online
Sjysta jobb och god ekonomi

2019/04Globala målen nr 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. I FNs Barnkonvention står det att “Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som skadar barnet eller hindrar hans/hennes skolgång.” Rafiki har besökt Julianah i Uganda som var 10 år när hon tvingades sluta skolan och börja jobba. Muzzamil, som bor i Indien, var 8 år när han började jobba på fabrik.

PDF - Läs online
Rent vatten och sanitet

2019/03Globala målen nr 6 – rent vatten och sanitet. Målet är att alla ska ha råd med säkert vatten år 2030. I dag är det 7 av 10 människor i världen som har det. Rafiki har besökt Asadul i Bangladesh. Han bor på en ö av lera som kan rasa ner i floden om vattnet stiger. Rita bor i Indien, i hennes by är det djuren som behöver mest vatten. Lär dig också tipsen för att bli vattensmart!

PDF - Läs online
Världen hänger ihop

2019/02Globala målen nr 17 – världen hänger ihop. Samarbete krävs över hela världen. Rafiki besöker Guatemala och träffar barn i Panajachel. Moa vill göra slut på orättvisorna i världen. Salome, 12 år, vill att vi ska respektera jordklotet och ge tillbaka det vi kan. Testa också dina kunskaper om gobala målen i vår QUIZ.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/04
God utbildning för alla

2019/01Globala målen nr 4 – god utbildning för alla.Hur ser det ut med skola i olika länder och får barnen där utbildningen de har rätt till? Vi möter bland annat Ansura i Indien som lärt sig att barn kan göra skillnad. I Zimbabwe bor Takudzwa som tycker att det bästa med skolan är att lära sig nya saker. Lär dig också den roliga leken Ngodo.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/04
Ingen fattigdom

2018/04Globala målen nr 1 – ingen fattigdom. Varför finns fattigdom och vilka är vägarna ur det. I utkanten av Indiens huvudstad, New Dehli, möter vi Sakir som bor vid en soptipp. Nyaing är 11 år och lever i Laos. Hon får bo vid skolan och åker till sin hemby varannan helg. Rafiki testar också tärningspelet som går ut på att dela med sig.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/03
Hur bor barn?

2018/03Globala målen nr 11 är att alla ska ha en bra bostad senast 2030. I detta nummer ser du hur barn, från alla världens hörn, bor. Vi hälsar på Abdias som bor i ett fint hus i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. I Kenya möter vi 6-åriga Mercy och i Laos är vi hemma hos Noy vars hus står på pålar.

PDF - Läs online
Rafiki 2018/02
Vad barn läser

2018/02Globala målen nr 4 och Barnkonventionen artikel 17. Vi träffar Beatrice som bor i Razeni, en liten by i Moldavien. Hon älskar att läsa. Rafiki har också besökt Laos och lärt sig vad barn läser där och hur man för sagorna vidare genom generationerna. Pysslet visar dig hur du gör dina egna kuvert!

PDF - Läs online
Rafiki 2018/01
Barn i konflikt

2018/01Globala målen nr 16. Vi möter barn som har varit med om krig och fått fly från sina hem. Vi möter Bissan från Syrien, Abdullah från Irak och får veta mer om folkgruppen Rohingyas som förföljs svårt i Myanmar. Vi besöker också världens största flyktingläger, Bidi Bidi i norra Uganda.

PDF - Läs online
Rafiki 2017/04
Återbruk

2017/04Globala målen nr 12. Återbruk är något alla vinner på. I Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, möter vi Vannak och Chivorn som ser återbruk som en självklarhet. Ta en titt på avfallstrappan som lär dig att minska dina sopor. Dessutom får du tips om hur du kan återbruka en gammal ram!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/03
Att må bra

2017/03Globala målen nr 3. En del är nyttigt och annat är onyttigt. Ibland blir vi sjuka – vad gör vi då? Rossette och Allan från Uganda funderar på vad som är hälsosamt och vad som kanske inte är det. Vad kan hända i andra länder när man blir sjuk? Pyssel: Angel lär dig att bygga en egen basketkorg!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/02
Koll på tekniken

2017/02Om barn och teknik på olika platser. I El Salvador grejar Daniela med datorn i skolan. Hos Mercy i Malawi saknas det ström. När får man en egen telefon? Rafiki förklarar det Globala Målet nr 9 om industri och infrastruktur. Teknikpyssel: stek en köttbulle!

PDF - Läs online
Rafiki 2017/01
Mat och jämställdhet

2017/01Globala målen nr 5. Flera barn tycker till om mat & jämställdhet. Rafiki träffar Lizzy i Guatemala. Hon har åsikter om tjejers rättigheter och tycker att killar ska kunna laga mat. Intervju med kocken Johanna Westman och så kan du prova att laga Platanos.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/04
Minoriteter

2016/04Barnkonventionen artikel 2: Ingen får diskrimineras. I Sverige finns minoriteter som behandlats sämre än andra. Rafiki berättar om dem. Szandra tillhör en folkgrupp som kallas romer som sedan lång tid har varit diskriminerad både i Rumänien och Sverige. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation? Rafikitipset: Våga se varandra.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/03
Välkommen

2016/03Rafiki har samlat ihop tips och erfarenheter för den som kommer ny till en klass eller får en ny klasskamrat. Sadaf har kommit ny till en klass två gånger, hon vet hur det är. Baraka har bytt skola en gång. Läs om hur de kände sig välkomnade. Och så får du tips på bra mellanmål!

PDF - Läs online
Rafiki 2016/02
Nya och gamla mål för världen

2016/02Globala målen – vad är det? Hur gick det med Millenniemålen? Rafiki ger några svar. Naing från Myanmar och Olivia från Malawi berättar vad som blivit bättre. Rafiki tipsar om vad du kan göra för att världen ska bli bättre.Och med koll på alla mål kan du göra Rafikis mellanmål.

PDF - Läs online
Rafiki 2016/01
Alla har rätt att vara med

2016/01Rafiki har träffat Swabiya, Yosef och Lovisa. De delar med sig av hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Du kan läsa om vad det står i barnkonventionen om detta. Rafiki förklarar vad orden betyder och tipsar om en lek där alla kan delta på lika eller olika villkor.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/04
Klimatförändring

2015/04”Kan du påverka klimatet?”. Sheela bor i Bangladesh. Hennes vardag är årliga översvämningar. I takt med klimatets förändring ökar risken för större översvämningar och mer regn. Vi förklarar också vad som menas med klimatförändringar. Rafiki jämför hur vi bygger hus för olika klimat.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/03
Fair trade – rättvis handel

2015/03Rafiki träffar Simran i Indien. Hennes mamma jobbar med rättvis handel och lär andra att sy. Hon vet varför det blir bättre för Simran och andra barn. I Guatemala odlas kakao. Kolla in hur barnen där kan påverkas om du väljer choklad som är märkt med fairtrade. Prova att göra en glassbanan eller fundera på hur bomull kommer till din tröja!

PDF - Läs online
Rafiki 2015/02
Att Flytta

2015/02Kumkum från Indien fick flytta för att mamma och pappa inte hade jobb, de flyttade till något bättre. Khaled från Syrien fick fly, hans familj fick lämna allt för att komma bort från kriget. Om du måste fly – vart ska du då? Läs också om vad barnkonventionen säger om flyktingbarns rätt till skydd.

PDF - Läs online
Rafiki 2015/01
Vatten

2015/01Elisabeth bor där det saknas vatten. Hon hämtar ur en brunn. Jämför hur olika barn har det med dricksvatten. Hos Diego turas de om att bära in dunkar med vatten. Kan vattnet ta slut? William tränar simning.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/04
Vänskap – att vara en bra kompis

2014/04I Estland bor Andrei och Marten – de är kompisar. De och andra barn från olika länder tänker och tycker om hur man gör för att vara en bra kompis. Läs om dem och fundera på om det skiljer så mycket mellan länderna. I Estland träffade Rafiki en stork också!

PDF - Läs online
Rafiki 2014/03
Barns rätt att skyddas från droger

2014/03Om att barn påverkas av droger. Vad säger barnkonventionen om droger? Och möt Upendo vars pappa var fast i droger. Dessutom har Rafiki träffat tennisspelaren Ellen från Värnamo och en Agamaödla – ett kräldjur som lever i Afrika.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/02
Rätt till privatliv

2014/02Vem läser dina brev? Vad har du som är ditt eget – och vem använder det? Får du kolla i din kompis mobil? Artikel 16 i bankonventionen har regler som ska skydda barn. Rafiki träffar Dinesh i Nepal och Alice i Tanzania. De berättar om hemligheter och privata saker.

PDF - Läs online
Rafiki 2014/01
Rätt till information

2014/01Du får möta Jakob i Östeuropa och Mariam i Västafrika och läsa om deras vardag. Lär dig mer om Barnkonventionens artikel 17 om barns rätt till information. Prova en ritlek och se hur informationen kommer fram. Om delfinen som är bra på kommunikation.

PDF - Läs online
Rafiki 2013/04
Rätt att skyddas från skadligt arbete

2013/04Rafiki har träffat Kasajja i Uganda som berättar hur det är att vara barn och arbeta. Ravina och hennes kompisar arbetar med att krossa sten. Vad säger barnkonventionen om barnarbete?

PDF - Läs online
Rafiki 2013/03
Barns bästa först och främst

2013/03Rafiki träffar Gaesiram som är med i barnparlamentet i sin by. Lidie gillar geografi och är med i en klubb för barns rättigheter. Barnkonventionen om att alla beslut som berör barn ska tas med barns bästa för ögonen. Träffa surikaten!

PDF - Läs online
Rafiki 2013/02
Rätt till familj

2013/02Graces föräldrar dog för många år sedan i sjukdomen aids men hon har ändå en jättestor familj. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till sin familj? Träffa elefantbebisar utanför Nairobi och kolla in en fruktsallad som inte går att äta!

PDF - Läs online
Rafiki 2013/01
Alla barns rätt att vara friska

2013/01Om barns rätt till god hälsa. Läs om Kelly som testat synen och fick glasögon. Rafiki träffar också Nisha som har judo i klassrummet. Vem ansvarar för att barn ska få vara friska? Möt också fru Giraff!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/04
Rätt till hem, mat och kläder

2012/04Hur bor barn på andra platser? Möt Maria, Elena och Isaac och några andra barn. De har ett hem – kolla in det. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt till ett hem? Warda från Tanzania är trygg med sig själv. Pysslet: gör din egen presentask!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/03
Rätt att vara med och bestämma

2012/03Träffa Bonny från Kambodja som gillar att cykla. Rafiki frågar barn om vad de bestämmer över. På skolan Lumière i Mali har eleverna en egen regering. Barnkonventionen: Barn har rätt att få vara med och bestämma. Lär dig allt om tigern och baka din egen tigerkaka!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/02
Alla har rätt till en identitet

2012/02Hälsa på i Sydsudan, där bor Tabu och Ludga. Medborgare i världens nyaste land. Rafiki har frågat: Vad betyder ditt namn? Barnkonventionen om rätten till namn, medborgarskap och familj. Lär dig den roliga namnleken!

PDF - Läs online
Rafiki 2012/01
Rätt till liv och utveckling

2012/01Rafiki möter Samira som väntar på regn och Hasan som har översvämning varje år. Lite vatten, mycket vatten och ett varmare klimat. Hänger det ihop? Barnkonventionen om alla barns rätt till liv och utveckling. Pyssel: gör din egen ljuslykta!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/04
Rätt till lek, vila och fritid

2011/04Rafiki besöker Galgallu som bor i Kenya och Andries i Moldavien. Vad är arbete och vad är fritid? Prova den moldaviska leken “Döda fågeln”.

PDF - Läs online
Rafiki 2011/02
Alla barn är lika mycket värda

2011/03Alla barn har samma värde. Ramkrishna i Indien och Romina i Guatemala berättar om sin vardag. Barnkonventionen om allas rätt till likabehandling. Pyssel: gör ett kompisband!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/03
Barns rätt att gå i skolan

2011/02Rafiki träffar klasskompisarna Sandy, Angelica och Kenia i Guatemala. Nene i Mali fick en andra chans tack vare “Speed School”. Vad säger Barnkonventionen om barns rätt att gå i skolan? Äppelsnacks! Träffa lemuren! Spela Rafikis Gå-till-skolan-spel!

PDF - Läs online
Rafiki 2011/01
Ekologiska fotavtryck i världen

2011/01Rafiki har funderat på ekologiska fotavtryck. Sareeta från Nepal, Linn från Sverige och Kongozanga från Mali berättar om hur deras vardag kan påverka miljön. Gör Rafikis klimattest. Pyssel: gör ditt eget ull-halsband!

PDF - Läs online