Tema – Ta hand om jordklotet!

De tre globala mål som handlar mest om miljön är: Bekämpa klimatförändringar, Hav och marina resurser samt  Ekosystem och biologisk mångfald. Andra mål om vatten, hållbar konsumtion eller energi handlar tydligt om miljö. Planeten jordens hälsa påverkas faktiskt av alla globala mål.

Ta hand om jordklotet

Globala målen visar länder hur de ska göra för att jorden ska må bra. De tre global målen som mest handlar om miljön är: Bekämpa klimatförändringar, Hav och marina resurser samt Ekosystem och biologisk mångfald. De globala målen om vatten, hållbar konsumtion och energi handlar också till viss del om miljön.

Jorden har feber. Ja, så kan man säga eftersom klimatet har blivit varmare. Klimatet har också blivit mer extremt med fler cykloner och längre torka till exempel. Det gör det svårare för allt som lever på land och i haven på många sätt – växter, djur och människor. Visste du att jordens hälsa påverkar barns rättigheter? Rafiki ska berätta hur!

Länderna är överens

Att bekämpa klimatförändringarna är en del av de Globala målen. Det har alla länder kommit överens om. Vi har också kommit överens om att anpassa vårt sätt att använda jordens resurser för att haven ska må bra och fler arter överleva. Då bevaras också den biologiska mångfalden. Målen visar även hur vi ska bekämpa klimatförändringarna.

En sak är säker – att bekämpa klimatförändringarna klarar man inte ensam. Vi behöver jobba tillsammans för att lyckas. Vi kanske bor i olika länder men vi bor alla på samma jordklot.

I detta tema

Snart ska du få träffa Ballal från Bangladesh som har upplevt cykloner och fått lära sig hur de ska skydda sig när klimatet ändras. Jasmila, som lever av havet i Tanzania,  berättar hur viktigt havet är för hennes familj.

Rafiki har faktiskt träffat många som gör skillnad! Cristian och Nicole i Guatemala har lärt sig om miljön och ger tips. En Barnrättsklubb i Bangladesh lär vuxna om klimat. Klass 4 i Höreda vill fortsätta kämpa för klimatet och många barn höjer sina röster för att jorden ska få må bra. Du får också träffa hållbarhetsstratgen Sara Bergqvist som visar hur Eksjö ska ta hand om jordklotet.

Nu kör vi!

Ta hand om jordklotet!

Till startsida för tema - Ta hand om jordklotet!

E-lektioner

Tidning